Franse minister woedend op staalgigant

ArcelorMittal is niet langer welkom in Frankrijk, zegt minister Montebourg, op zoek naar een succesje.

Wat bedoelde minister van Herindustrialisatie Arnaud Montebourg eigenlijk toen hij opriep tot „tijdelijke nationalisatie” van een vestiging van staalgigant ArcelorMittal in het noordoosten van Frankrijk? Niemand die het kan zeggen. En volgens juristen, geraadpleegd door Franse kranten, is onteigening met de huidige wetgeving nagenoeg onmogelijk. Vast staat wel dat de nieuwste uitbarsting van de linksbuiten van de Parti Socialiste de toch al gespannen verhoudingen tussen de Franse staat en het bedrijfsleven verder op scherp zet.

Tegenover zakenkrant Les Echos verklaarde Montebourg gisteren dat hij ArcelorMittal „niet langer wil in Frankrijk” omdat het bedrijf „Frankrijk niet gerespecteerd” zou hebben. Vorige week al trok hij in de Senaat van leer tegen het staalconglomeraat van de Indiase multimiljardair Lakshmi Mittal, dat hij er, zonder nadere toelichting, van betichtte zich niet aan de Franse wetgeving te houden en een „astronomische” belastingachterstand te hebben. ArcelorMittal ontkent dat en is volgens Le Monde „geschokt” over de beschuldiging.

Afgelopen september liet het bedrijf weten twee overtollige smeltovens van de vestiging in Florange, tegen de Duitse grens, te willen sluiten. Dat 628 van de 2.700 werknemers daarbij hun baan zouden verliezen was opnieuw slecht nieuws voor de Franse regering. Toen François Hollande in februari als presidentskandidaat de smelterij bezocht, beloofde hij nieuwe wetgeving die bedrijven zou verplichten eerst op zoek te gaan naar een koper voordat een fabriek gesloten wordt.

Die wetgeving is er nog niet. Maar ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf in de wereld, honoreerde een Frans verzoek om zestig dagen respijt teneinde een overnamepartner voor de twee ovens te vinden.

Nu de deadline nadert, zegt Montebourg alleen potentiële kandidaten te hebben die de hele operatie in Florange willen hebben. ArcelorMittal gaat daarmee niet akkoord omdat de fabriek in Florange integraal onderdeel zou uitmaken van zijn Europese activiteiten. Als Frankrijk doorzet lopen 20.000 arbeidsplaatsen in Frankrijk gevaar, zal topman en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal vandaag in een gesprek met Hollande uitleggen.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf het met de Fransen aan de stok heeft. In 2006 probeerde de toenmalige regering de overname door Mittal Steel van het deels Franse Arcelor tegen te houden.

Montebourg, die gisteren in de loop van de dag zijn kritiek iets afzwakte, zit verlegen om een succesje. Zijn belofte dat de Franse regering nooit akkoord zou gaan met de sluiting van de Peugeot-fabriek in Aulnay kon hij niet nakomen. Maar de commentator van Le Monde hekelt vanmorgen zijn „donderende uitvallen” en vreest de reacties van Angelsaksische investeerders en van Duitse politici, „de sociaal-democraten inbegrepen”. Juist vorige week verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s Frankrijks kredietstatus.

    • Peter Vermaas