FARC: onderhandelingen verlopen voorspoedig

Ivan Marquez, die namens de FARC onderhandelt, arriveert met de Nederlandse Tanja Nijmeijer vandaag, voor weer een dag van onderhandelingen in Havana. Ondanks de retoriek over en weer zouden de onderhandelingen soepel verlopen. Foto REUTERS / Enrique De La Osa Ivan Marquez, die namens de FARC onderhandelt, arriveert met de Nederlandse Tanja Nijmeijer vandaag, voor weer een dag van onderhandelingen in Havana. Ondanks de retoriek over en weer zouden de onderhandelingen soepel verlopen. Foto REUTERS / Enrique De La Osa

De vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC verlopen voorspoedig. Dat heeft Jesus Santrich, een commandant van de FARC, vandaag gezegd tegen persbureau AP.

Volgens Santrich zijn Colombia en de FARC al overeengekomen om hun steun uit te spreken voor een forum dat in december wordt georganiseerd door de VN en de Nationale Universiteit van Colombia in de hoofdstad Bogota over landbouwhervormingen.

“Tot dusver hebben we goede resultaten geboekt. Er is overeenstemming. We zitten op dezelfde golflengte.”

Volgens deelnemers aan de onderhandelingen is de overeenstemming van betekenis omdat het betekent dat beide partijen het eens zijn over een gezamenlijk raamwerk van de onderhandelingen rondom thema’s als landhervormingen, compensatie voor slachtoffers, drugshandel, en de re-integratie van de rebellen in de samenleving.

Santrich reageerde ook op een opmerking van een Amerikaanse ambtenaar dat de VS een guerillaleider van de FARC niet gaat vrijlaten. De man zit met een levenslange straf in de gevangenis, de FARC had een brief gestuurd naar Obama met een gratieverzoek.

“We willen onze hoop niet verliezen en hopen dat president Barack Obama een boodschap van vrede wil sturen naar Colombia door positief op ons verzoek te reageren.”

Beide partijen slaan ronkende taal uit naar elkaar

Hoewel de rebellen sinds het begin van de onderhandelingen elke ochtend met de pers hebben gesproken houden de onderhandelaars van de regering de lippen stijf op elkaar. Dit weerhoudt de twee partijen er niet van naar elkaar uit te halen in de media. De FARC heeft de regering en het Colombiaanse leger uitgemaakt voor leugenaars. De Colombiaanse minister van Defensie noemde op zijn beurt de FARC een onbetrouwbare terreurorganisatie.

De twee partijen zitten naar verluidt aan lange tafels met Noorse en Cubaanse onderhandelaars. Er wordt elk uur even gepauzeerd voor koffie. De twee kampen lassen waarschijnlijk voor kerst een pauze in de onderhandelingen in. In januari moeten de gesprekken dan weer beginnen met een rapport over het forum in Bogota.

    • Anouk Eigenraam