Een leger zwarte slaven

Sinterklaas is een racist. Een pooier. Een slavendrijvende fraudeur, leugenaar, asielzoeker, een levend uithangbord voor geïnstitutionaliseerde religie.

De Amerikaanse komieken Pep Rosenfeld (44) en Greg Shapiro (44) hebben geen goed woord voor hem over. „Er zitten nogal wat haken en ogen aan dat ‘sinterklaasverhaal’ van jullie”, waarschuwen ze aan het begin van hun nieuwe voorstelling There is no such thing as Sinterklaas. „En die gaan wij blootleggen.”

Ze menen het.

Na twintig jaar in Nederland zijn ze zo Hollands als Amerikanen kunnen zijn. Maar aan Sint en zijn Pieten kan hij niet wennen, zegt Shapiro. „Jullie zien niet wat wij zien. It’s an army of black slaves!”

„Dat eeuwige uitleggen, dat excuus, waarom Zwarte Piet dan toch echt niet racistisch zou zijn”, lacht Rosenfeld, „dat lukt nooit zonder dat het toch een béétje pijnlijk wordt. Zwarte Piet is zwart van het roet in de schoorsteen. En die lippen dan? Die heeft hij zeker verbrand aan die schoorsteen. En de grote oorbellen? Het kroeshaar?”

In There’s no such thing as Sinterklaas spuien de twee komieken in razend tempo sinterklaasgrappen. Om te bewijzen dat ‘onze’ uitleg over Zwarte Piet geen hout snijdt, hebben Shapiro en Rosenfeld andere figuren bedacht die het hulpje van Sinterklaas zouden kunnen worden. Zoals Chen, die geen Chinees is. „Nee, hij heeft geen spleetogen. Hij moet zijn ogen tot spleetjes knijpen tegen de rook in de schoorsteen.” Of Hebrew Harry. „Nee hoor, echt, dat zijn geen orthodoxe krullen. Hij is eigenlijk zwart en dat is zijn afro. En die baard? Eh, dat is… roet.”

Piet moet echt een Piet met roet worden. De zaak kan ook gewelddadig worden opgelost. In het introfilmpje roepen ze Zwarte Pieten op om in opstand te komen tegen die baardman met zijn pooierstaf. Want waarom zou je je voor zo’n uitbuiter uitsloven? Zelf ziet de goedheiligman het probleem niet, op het toneel in de Boom Chicago. „I don’t know what you heard about me”, rapt hij dreigend, „but I’m a motherfuckin’ S-I-N-T.”

There’s no such thing as Sinterklaas, t/m 5 dec, Boom Chicago, A’dam.

    • Thomas Rueb