Doe het niet! Copyrightverklaringen op Facebook plaatsen is zinloos

Helaas, het is een hoax. Je kunt niet eenzijdig de privacy- en copyrightregels van Facebook aanpassen door een statement op je Facebooksite te plaatsen.

Helaas, het is een hoax. Je kunt niet eenzijdig de privacy- en copyrightvoorwaarden van Facebook aanpassen door een verklaring op je Facebooksite te plaatsen.

De afgelopen dagen kopieerden veel mensen het onderstaande bericht op hun persoonlijke Facebooksite:

In response to the new Facebook guidelines I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, comics, paintings, professional photos and videos, etc. (as a result of the Berner Convention). For commercial use of the above my written consent is needed at all times!

(Anyone reading this can copy this text and paste it on their Facebook Wall. This will place them under protection of copyright laws. By the present communiqué, I notify Facebook that it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, disseminate, or take any other action against me on the basis of this profile and/or its contents. The aforementioned prohibited actions also apply to employees, students, agents and/or any staff under Facebook’s direction or control. The content of this profile is private and confidential information. The violation of my privacy is punished by law (UCC 1 1-308-308 1-103 and the Rome Statute).

In plechtige termen verklaren dat op al je persoonlijke gegevens op je Facebooksite copyrights berusten, kun je beter laten. Ten eerste zijn er geen nieuwe Facebook-regels, schrijft het sociale netwerk in reactie op deze ‘copyright-meme‘:

There is a rumor circulating that Facebook is making a change related to ownership of users’ information or the content they post to the site. This is false. Anyone who uses Facebook owns and controls the content and information they post, as stated in our terms. They control how that content and information is shared. That is our policy, and it always has been.

Door akkoord te gaan met de voorwaarden van Facebook stem je in met een “niet-exclusieve, overdraagbare, royalty-vrije, wereldwijde licentie” om gebruik te maken van wat je op het sociale netwerk zet, zegt advocaat en blogger Brad Shear op ABCnews.com:

You do not need to make any declarations about copyright issues since the law already protects you.  The privacy declaration [in this message] is worthless and does not mean anything.

Je bent al eens akkoord gegaan met de voorwaarden van het sociale netwerk, en het is niet mogelijk om deze overeenkomst achteraf eenzijdig op te zeggen door een verklaring op je site te plaatsen, legt de site Snopes.com tot slot nog eens uit.

Facebook kwam de afgelopen jaren keer op keer in het nieuws wegens privacy-kwesties. In het onderstaande interview in het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes verdedigt CEO Mark Zuckerberg het privacybeleid van zijn sociale netwerk. In deze video zijn ook beelden te zien uit een eerder interview met Zuckerberg over Facebooks privacybeleid, waarbij hem letterlijk het zweet uitbreekt:

Als je je echt niet kunt vinden in de voorwaarden van Facebook, zo schrijft Snopes.com, kun je een aantal dingen doen:
- Word niet lid van Facebook,
- Onderhandel met Facebook over aangepaste voorwaarden,
- Lobby via de Facebook Site Governance-pagina over aanpassingen in het beleid van Facebook,
- Hef je Facebookpagina op.

In dat laatste geval, zo voegt Snopes.com eraan toe, kan het gebeuren dat je al te laat bent. Als je eenmaal iets hebt gedeeld op Facebook, kan het jaren duren voordat deze informatie verdwijnt.