‘Congolese rebellen stemmen in met terugtrekking uit regionale hoofdstad Goma’

Democratic Republic of Congo government soldiers ride on the back of a truck, on November 25, 2012 in Minova, 70 kilometres south of Goma. Congolese rebels on Sunday rejected demands by regional governments to pull out of the eastern city of Goma to allow for peace talks aimed at preventing a wider conflict and halting a spiralling humanitarian catastrophe.President Joseph Kabila returned to Kinshasa from Kampala "without meeting anyone from the rebellion" on Sunday despite suggestions of further talks in the Ugandan capital, where he took part in the regional summit. Rwandan President Paul Kagame and his Congo Republic counterpart Denis Sassou-Nguesso called Sunday on both the DR Congo government and rebels threatening to overthrow it to implement regional leaders' call to stop fighting and make peace. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Tony KARUMBA AFP

KAMPALA. - De leider van de Congolese rebellenbeweging M23, kolonel Sultani Makenga, heeft ingestemd met de terugtrekking van zijn troepen uit de steden Goma en Sake. Dat heeft de Oegandese legerleider vandaag bekendgemaakt.

„Ik heb hem op de hoogte gebracht van het besluit dat de regionale leiders zaterdag hebben genomen en hij accepteerde de terugtrekking van zijn troepen uit Goma en Sake, en te stoppen met een verdere opmars”, aldus legerleider Aronda Nyakayirima. De terugtrekking moet vanmiddag beginnen.

M23 veroverde de stad vorige week op het Congolese leger. De Afrikaanse Unie (AU) en regionale staatshoofden hadden M23 zaterdag een ultimatum gesteld om Goma binnen 48 uur te verlaten. De deadline verstreek gisteren, aanvankelijk zonder resultaat. De rebellen eisten directe onderhandelingen met de regering, maar die wilde dat ze eerst uit Goma zouden vertrekken.

„Het belangrijkste is dat we het eens zijn met [president] Kabila”, zei een woordvoerder van de rebellen vanochtend in een reactie. Hij had nog niet met Makenga gesproken. „Als we het eens zijn, kunnen we ons op elk moment terugtrekken.”

De rebellen veroverden de Oost-Congolese hoofdstad Goma vorige week op het regeringsleger, dat zich zonder veel tegenstand terugtrok. De VN-vredesmacht wilde de verdediging van de stad niet op zich nemen, uit angst dat burgers tussen twee vuren zouden zitten.

Sinds de strijd in april uitbrak zijn ongeveer 500.000 mensen ontheemd geraakt. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er ongeveer 1,6 miljoen ontheemden in de Oost-Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu, onder wie 285.000 mensen die tussen juli en september uit hun huis zijn verdreven. (Reuters, BBC)