Claims fiscus op Moszkowicz groter dan gedacht

De schuld en boete van advocaat Bram Moszkowicz aan de belastingdienst is veel groter dan tot nu toe bekend. De belastingdienst heeft vorige week opnieuw een hypotheek gekregen op het woon- en kantoorpand van advocaat Moszkowicz ter waarde van 1,5 miljoen euro, zo blijkt uit een akte in het kadaster.

Moszkowicz bij zijn kantoor in Amsterdam eind oktober nadat hij uit zijn ambt was gezet. Foto ANP / Robin Utrecht
Moszkowicz bij zijn kantoor in Amsterdam eind oktober nadat hij uit zijn ambt was gezet. Foto ANP / Robin Utrecht Moszkowicz bij zijn kantoor in Amsterdam eind oktober nadat hij uit zijn ambt was gezet. Foto ANP / Robin Utrecht

De schuld en boete van advocaat Bram Moszkowicz aan de Belastingdienst is veel groter dan tot nu toe bekend. De Belastingdienst heeft vorige week opnieuw een hypotheek gekregen op het woon- en kantoorpand van advocaat Moszkowicz ter waarde van 1,5 miljoen euro, zo blijkt uit een akte in het Kadaster.

Deze hypotheek is gevestigd vanwege de nog te betalen belasting, rentes en boetes van Moszkowicz aan de Belastingdienst, zo blijkt uit akte die op 19 november is gevestigd in het Kadaster. Vorig jaar kreeg de fiscus al twee hypotheken op het pand van Moszkowicz aan de Herengracht ter waarde van in totaal circa 1,13 miljoen euro vanwege niet betaalde vennootschapsbelasting, inkomstenbelastingen en omzetbelasting.

Uit de akte is ook duidelijk dat Moszkowicz met de fiscus eind oktober een overeenkomst heeft gesloten over de belasting en boete die hij nog moet betalen. Niet duidelijk is of met het totaal bedrag van ruim 2,6 miljoen Moszkowicz de fiscale problemen over de jaren 2003 tot en met 2011 afgesloten heeft. Volgens betrokkenen heeft Moszkowicz een betalingsregeling met de fiscus getroffen en zijn de gevestigde hypotheken daar onderdeel van.

Zie de akte hier:

Afschrift Openbaar Register _ Digitaal Hyp3 Dl 64481 Nr 51

Maatschap met broers Max en David is opgeknipt

Moszkowicz voerde tot voor kort een maatschap met zijn broers Max en David in Maastricht. Recentelijk lieten zij weten dat ze de maatschap opknippen en dat Bram verder gaat met een eigen kantoor. Hij ontkende dat het opsplitsen te maken had met de problemen waar hij in beland is. Uit een inschrijving in de Kamer van Koophandel blijkt ook dat de broers Max en David Moszkowicz vorige week op de dag dat de nieuwe hypotheek bij hun broer werd gevestigd een nieuwe vennootschap hebben opgericht; Max en David Moszkowicz Advocaten, te Maastricht.

Moszkowicz reageerde vorige week niet op vragen van deze krant op de nieuwe hypotheek.
Vorig jaar onthulde deze krant dat Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan een miljoen euro belasting had ontdoken. Het vermoeden was toen dat het ging om contante betalingen van cliënten waarvan hij maar een deel administratief heeft verwerkt, vertelden ingewijden aan NRC Handelsblad.

Onderzoek van de deken leidde tot ontheffing uit het ambt

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten begon hierna een onderzoek naar Moszkowicz en spande vervolgens een klacht tegen hem aan vanwege de grote sommen contant geld die de advocaat aannam. Die meldde hij niet bij de deken, wat in strijd is met de regels.

Ook verschillende ex-cliënten dienden vervolgens klachten tegen hem in. Die gingen met name over de betalingen die zij veelal contant moesten doen, maar waarvoor ze geen deugdelijke urenspecificatie en kwitantie ontvingen. De raad van discipline achtte vervolgens de klachten tegen Moszkowicz gegrond en zette hem eind oktober uit het ambt. De raad oordeelde:

“Verweerder heeft diverse regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken. Een en ander raakt de kern van het beroep van de advocaat.

De misstappen van verweerder hebben schade toegebracht aan het vertrouwen in de advocatuur van het publiek en van cliënten in het bijzonder. Verweerder heeft geen inzicht in zijn fouten getoond, niet van eerdere tuchtrechtelijke veroordelingen geleerd en verbetering is niet te verwachten.”

    • Marcel Haenen en Tom Kreling