Briljant bankier met begrip voor de Occupy-beweging

Voor het eerst wordt een niet-Brit gouverneur van de Bank of England. Mark Carney (47) leidt nu nog de Canadese centrale bank.

Bank of Canada Governor Mark Carney arrives at a news conference in Ottawa November 26, 2012. Canadian central bank chief Mark Carney will take over the reins as Governor of the Bank of England next year, British finance minister George Osborne told parliament on Monday, announcing a surprise choice to replace outgoing Bank of England Governor Mervyn King. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: BUSINESS POLITICS)
Bank of Canada Governor Mark Carney arrives at a news conference in Ottawa November 26, 2012. Canadian central bank chief Mark Carney will take over the reins as Governor of the Bank of England next year, British finance minister George Osborne told parliament on Monday, announcing a surprise choice to replace outgoing Bank of England Governor Mervyn King. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: BUSINESS POLITICS) REUTERS

Mark Carney, gouverneur van de Canadese centrale bank, ontkende het in augustus nog stellig. Nee, hij had geen belangstelling om zijn Britse collega Mervyn King op te volgen en zou niet op de vacature reageren die de Britse regering voor het eerst sinds 1649 had gepubliceerd. Gisteren werd bekend dat hij toch de nieuwe gouverneur van de Bank of England wordt.

Tot grote verrassing: Carney is de eerste niet-Brit die de centrale bank zal leiden. Maar: „Hij is de meest bevoegde persoon in de wereld”, zei minister van Financiën George Osborne gisteren. En: „Hij wordt gezien als de meest voortreffelijke bankier van zijn generatie.”

Carney (47) is sinds 2008 gouverneur van de Bank of Canada, en was toen de jongste bankier in de G8 (de oude groep van zeven rijke geïndustrialiseerde landen plus Rusland). Sinds 2011 is hij ook voorzitter van de Financial Stability Board, de groep internationale bankiers en beleidsmakers die sinds de kredietcrisis vanuit het Zwitserse Bazel is belast met de hervorming van internationale bankregels.

Carney werd geboren in Fort Smith in Alberta, als zoon van twee leraren. Hij studeerde economie aan Harvard en promoveerde in Oxford. Daarna werkte hij als zakenbankier bij Goldman Sachs, onder meer in Londen, Tokio en New York, voor hij in 2003 voor de Canadese centrale bank ging werken en in 2004 voor het ministerie van Financiën. Vijf jaar later werd hij gouverneur van de Bank of Canada.

Het liefst gedraagt Carney zich zo gewoon mogelijk, schreef de Canadese krant Globe & Mail. Zo vond een interview niet plaats in een sushirestaurant – dat was „pretentieus” – maar in een hamburgertent. Hij rijdt in zijn eigen auto en speelt in het weekeinde ijshockey, of brengt zijn dochters naar het sportveld.

Zijn steun aan de Occupy Wall Street-beweging is hiermee in overeenstemming. Carney noemde hun bijdrage aan het debat over de bankesector „constructief”. Hij gelooft dat de burger moet begrijpen op welke manier overheden proberen de economie te redden.

In dat licht past ook zijn stevige aanvaring met Jamie Dimon van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Die vond dat de hoge kapitaaleisen die de FSB stelt, de zogenoemde Bazel III-regels, Amerikaanse banken benadelen. Bovendien komt een financiële crisis „elke vijf tot zeven jaar” voor, zo stelde Dimon. Carney hield echter vol dat verscherpte regulering noodzakelijk is: „De treurige ervaring van de afgelopen jaren laat zien dat er ruimte is om de efficiëntie en veerkracht van het financiële systeem te verbeteren.”

Bij de Bank of England zal hij orde op zaken moeten stellen. King heeft toegegeven dat de bank niet genoeg heeft gedaan om de bankencrisis te voorkomen. Dat was overigens niet de schuld van de centrale bank, meende King. Regulering behoorde toe aan de Financial Services Authority, de toezichthouder.

De huidige regering heeft regulering weer tot een van de taken van de centrale bank gemaakt, en Carney wordt daarvoor verantwoordelijk. Als gouverneur leidt hij ook het panel dat het rentetarief in het Verenigd Koninkrijk vaststelt.

Carney heeft gezegd Brits staatsburger te worden. Dat is een kleine stap: zijn echtgenote Diana is een Britse econoom, en zijn dochters hebben een dubbele nationaliteit.