Boskalis doet flitsaankoop via beurs

Boskalis heeft op de beurs een belang verworven van 29 procent in Dockwise. Een formeel bod op de zeetransporteur uit Breda is in de maak.

Baggerbedrijf Boskalis Westminster heeft gisteren een belang van 29 procent verworven in zeetransportbedrijf Dockwise. Samen met het belang van bijna 32 procent dat de grootaandeelhouder van Dockwise, Hal Investments, aan de baggeraar heeft toegezegd, beschikt Boskalis in potentie over bijna 61 procent van de aandelen.

Boskalis (omzet 2,8 miljard euro en 14.000 medewerkers) uit Papendrecht maakte gisteren bekend Dockwise uit Breda (309 miljoen euro omzet en 1.300 medewerkers) te willen overnemen. Dockwise is gespecialiseerd in zwaar zeetransport voor de olie- en gaswinning. Boskalis, dat eerder sleepbedrijf Smit overnam, wil met de overname de internationale activiteiten verbreden.

Boskalis bood 17,20 euro per aandeel, 35 procent meer dan de gemiddelde koers van Dockwise over de afgelopen drie maanden. In totaal bood Boskalis voor alle aandelen van Dockwise 682 miljoen euro. Het aandeel Dockwise schoot op de Amsterdamse beurs direct omhoog en sloot gisteren 61 procent hoger.

In totaal heeft Boskalis gisteren 11,5 miljoen aandelen in Dockwise verworven. Van wie en voor hoeveel geld is onbekend. De Noorse fondsaanbieder Odin, die een belang van 4,4 procent had, is één van de verkopende partijen, bevestigt een woordvoerder van Dockwise.

Formeel wil Boskalis pas een bod op onder meer het belang van Hal Investments doen, als de boekhouding en de financiering van Dockwise in orde zijn. Ook moeten de aandeelhouders van Boskalis instemmen.

Dockwise zei gisteren het „ongevraagde” overnamebod van Boskalis te bestuderen. Topman André Goedée, die momenteel in Korea verblijft voor de doop van een nieuw schip, zei in een schriftelijke verklaring dat Dockwise in een goede positie is om „zelfstandig” verder te gaan.

Dockwise verwacht volgend jaar de opbrengst van een aantal investeringen, vult een woordvoerder aan. Er worden twee grote schepen opgeleverd, de Vanguard en de Finesse. Dockwise denkt ook goede kans te maken op een aantal grote opdrachten in de eerste helft van 2013.