Bank Credit Suisse eist 83 miljoen van Vestia

De Zwitserse bank Credit Suisse eist ruim 83,2 miljoen euro van woningcorporatie Vestia voor het afwikkelen van de derivatencontracten die de bank en de woningcorporatie hadden afgesloten. De bank heeft daarvoor bij een Londense bank een zaak aangespannen tegen Vestia.

Vestia was volgens de afgesloten contracten verplicht meer onderpand bij Credit Suisse te storten als de marktwaarde van de afgesloten renteverzekeringen boven de 100 miljoen euro kwam. Dat gebeurde in juni vorig jaar, waarna de bank een betaling van ruim 9 miljoen euro eiste van Vestia, zo blijkt uit de claim die bij de Londense rechtbank is ingediend. Vestia liet vervolgens weten niet aan die eis te kunnen voldoen.

De bank heeft nu berekend dat het voortijdig afwikkelen en afkopen van de derivaten Vestia ruim 83 miljoen euro kost. Dat bedrag wil de bank nu via de rechter afdwingen.

Woningcorporatie Vestia wil geen commentaar geven op de zaak. Afgelopen juni bereikte Vestia een akkoord met een groep banken na een maand van zware onderhandelingen over de afwikkeling van de derivatencontracten die Vestia had afgesloten. De banken kregen een afkoopsom van twee miljard euro. Vestia betaalt daarvan 700 miljoen euro en de corporatiesector 1.300 miljoen euro via een zogenoemde ‘saneringsheffing’. De banken hebben naar schatting een verlies van 550 à 600 miljoen euro genomen, zeggen betrouwbare bronnen in de sector.

Credit Suisse heeft toen ook een aanbod gekregen, maar dat geweigerd, liet een woordvoerder van Vestia weten aan persbureau Bloomberg, in reactie op de claim van de bank. Het merendeel van die claim, ruim 60 miljoen euro, had Vestia al ingecalculeerd in de afkoopsom van 700 miljoen euro. Mocht een Britse rechter Credit Suisse in het gelijk stellen, dan heeft Vestia een extra schade van ruim 20 miljoen euro. De rechtszaak kan naar verwachting enkele jaren duren. Naast Credit Suisse ging ook de Duits-Ierse Depfa Bank in juni aanvankelijk niet akkoord met de deal. Depfa heeft zich later alsnog achter de collectieve afspraak van de andere banken geschaard.

Vestia, de grootste corporatie van Nederland, kwam vorig jaar in grote financiële problemen, nadat het voor miljarden aan risicovolle rentecontracten had afgesloten. Toen de rente daalde, eisten de banken meer tijdelijk onderpand, wat Vestia niet kon betalen. Het bedrijf moet nu 260 banen schrappen. Ook verdwijnen de vijftien losse woonbedrijven en verhuist het hoofdkantoor naar een goedkopere locatie in Delft. Justitie verdenkt kasbeheerder Marcel de V., ervan dat hij zelf zou hebben verdiend aan de transacties. Dat onderzoek loopt nog.