Analfabete vrouwen worden rijk dankzij zonnepanelen

Holland Doc: Solar mamasNed. 2, 20.25 - 21.15 uur

Zijn vrouwen er beter in om uit de armoede te komen dan mannen? Dat vragen regisseurs Mona Eldaief en Jehane Noujaim ons aan het begin van hun documentaire. Aan het eind van Solar mamas is het antwoord onzeker. Maar Rafea Anads man gaat haar zeker niet uit de armoede helpen. Dat doet ze zelf.

Rafea is 32, heeft vier dochters en is een van de vrouwen van een Bedoeïen. Ze woont in een tent in Jordanië, heeft vijf jaar basisschool gevolgd en is werkloos, net als haar man en de 300 bewoners van het dorp waarin ze wonen.

Waar ze vandaan komt, is het een schande om als vrouw na je tiende nog te leren. Toch verlaat Rafea haar gezin een half jaar om in India naar het Barefoot College te gaan. Daar zijn 27 vrouwen uit de hele wereld verzameld om opgeleid te worden tot zonnepaneeltechnicus. Van analfabeet tot engineer.

Rafea vindt het moeilijk man en kinderen achter te laten, maar veel moeilijker vindt haar man het om haar te laten gaan. Als hij dreigt met scheiding en het meenemen van de kinderen, loopt het plan bijna mis. Maar uiteindelijk kan Rafea een huis bouwen, dorpsgenotes opleiden en krijgt ze loon. Hoe zij en straks het dorp vol zonnepaneeltechnici dat geld verdienen, blijft onduidelijk.

Rafea’s grootste probleem zal zijn om haar plek te hervinden. Met de opleiding groeit bij haar het besef van haar situatie. Ze wordt rijker. Maar of ze er ook gelukkiger van wordt is de vraag.