Akkoord over Europese steun aan Griekenland

Christine Lagarde arriveert in Brussel voor de marathonvergadering.
Christine Lagarde arriveert in Brussel voor de marathonvergadering. Foto AFP / Georges Gobet

De zeventien ministers van Financiën van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben even na middernacht een akkoord bereikt over nieuwe financiële steun voor Griekenland.

Dat meldt persbureau AP.

Na ruim tien uur vergaderen werd besloten dat Griekenland ruim 44 miljard euro aan eerder toegezegde steun krijgt uitgekeerd (pdf). Ook wordt de rente op Griekse leningen verlaagd en de looptijd van de leningen verlengd. De zogeheten trojka van de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie hebben Griekenland in totaal 240 miljard euro aan noodleningen toegezegd, waarvan het land tot nu toe 150 miljard euro heeft ontvangen.

Het IMF wil een groot deel van de Griekse schulden kwijtschelden, maar zover wilden de euroministers gisteravond niet gaan.

Deal kost Nederland 70 miljoen per jaar

Alle eurolanden zien af van de winst op de leningen aan Griekenland, welke pas later worden terugbetaald. Dat kost Nederland volgens minister Dijsselbloem van Financiën ongeveer 70 miljoen euro per jaar, voor een periode van 14 jaar. “Ik zeg dat zonder enig plezier”, reageert Dijsselbloem voor de camera van de NOS.

“Maar ik weet wel dat het daarmee qua risico’s en omvang voor Nederland beperkt is gebleven. Alle andere scenario’s waren duurder, dus daarom vind ik dit verdedigbaar.”

Het akkoord betekent niet dat Nederland de leningen aan Griekenland gegarandeerd terugkrijgt. Het is heel belangrijk dat Griekenland wel betaalt, benadrukte Dijsselbloem. “Maar of we alles toch krijgen, daarover zijn er geen garanties. Ik heb steeds gezegd dat daar grote risico’s aan verbonden zijn”, aldus Dijsselbloem.

Terugbrengen staatsschuld

Volgens het akkoord moet de Griekse staatsschuld in 2020 zijn teruggebracht tot 124 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), en in 2022 tot 110 procent. Eerder werd gestreefd om de staatsschuld in 2020 terug te brengen tot 120 procent van het BBP.

Nog niet definitief

Het akkoord is nog niet definitief: een aantal landen wil eerst goedkeuring krijgen van hun parlementen. Niettemin wordt het akkoord als een doorbraak beschouwd. “Het zal de onzekerheid verminderen en het vertrouwen in Europa en Griekenland vergroten”, zei Mario Draghi, president van de ECB.

Twee eerdere bijeenkomsten van de ministers van Financiën en het IMF over de Griekse kwestie deze maand liepen op niets uit, tot verbijstering van de Griekse premier Samaras.