Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ad Melkert is tijdelijk terug bij PvdA

Foto ANP / Robin Utrecht
Foto ANP / Robin Utrecht Foto ANP / Robin Utrecht

Hij vertrok via de achterdeur, maar nu is hij terug – althans, voor eventjes. Ad Melkert (56), onder wiens leiding de PvdA in 2002 een historische verkiezingsnederlaag leed, gaat na tien jaar weer een klus doen voor zijn partij. Zo schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Commissie voor ingrijpende aanpassingen in economie

Hij wordt voorzitter van een commissie die ‘linkse oplossingen’ voor de internationale economische crisis moet bedenken. De commissie-Melkert, die gisteravond haar eerste bijeenkomst had, denkt op verzoek van partijvoorzitter Hans Spekman na over ingrijpende aanpassingen van de Nederlandse economie. Dit najaar wordt een rapport verwacht. Het moet volgens Spekman voorstellen bevatten voor “een economie waar de mensen meer achter staan, weg van het Angelsaksische model”.

Andere leden van de commissie zijn onder anderen Tweede Kamerlid Ed Groot, senator Esther-Mirjam Sent en internationaal secretaris Kirsten Meijer.

Spekman: wat je ook van Ad mag vinden, hij is redelijk briljant

Spekman is zich bewust van Melkerts omstreden status binnen de PvdA. Hij heeft zich daar naar eigen zeggen “niet zoveel van aangetrokken”.

“Wat je ook van Ad mag vinden, hij is een redelijk briljante man. Een gedreven, ideologisch scherpe sociaal-democraat die goed thuis is in de internationale politiek. Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis.”

Melkert werd symbool van de ‘oude’ politieke orde

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002 leed de PvdA onder leiding van Melkert de zwaarste nederlaag ooit uit haar geschiedenis: de partij ging van 45 naar 23 zetels. Door de enorme populariteit van Pim Fortuyn werd Melkert het symbool van de ‘oude’ politieke orde: Haags, technocratisch, blind voor de problemen van de multiculturele samenleving. Zijn ongelukkige optreden tijdens een televisiedebat op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 bezegelde zijn lot.

Na de moord op Pim Fortuyn werd Melkert ernstig bedreigd en kwam zijn familie onder permanente politiebewaking. Enkele maanden later verliet hij de Nederlandse politiek.

De afgelopen tien jaar maakte Melkert internationaal carrière, bij de Wereldbank en de Verenigde Naties. Hij werkte als speciale vertegenwoordiger van de VN in Irak. Sinds zijn terugkeer uit Irak, afgelopen najaar, is hij in between jobs. Melkert woont in Washington.