Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

1,2 miljoen euro voor slachtoffers ex-neuroloog Twente

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede, decor van de de grootste medische misdaad ooit in Nederland. ANP / Koen van Weel

Verzekeraars en het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) hebben tot nu toe ongeveer 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van ex-neuroloog Ernst J.S., die vanaf morgen in Almelo terechtstaat. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij patiënten opzettelijk in hulpeloze toestand bracht en liet, met zwaar lichamelijk en psychisch letsel tot gevolg.

De strafzaak tegen J.S. is volgens justitie de grootste medische rechtszaak ooit in Nederland. Op de regiezitting, morgen, is hij niet aanwezig. Het OM, dat begin 2009 een onderzoek begon, verdenkt hem er ook van onderzoeksgeld te hebben verduisterd.

Ziektes aangepraat

Letselschadespecialist Yme Drost, die de belangen behartigt van ruim honderd gedupeerden, zegt dat de bedragen variëren van 250 euro tot 260.000 euro. Sinds 2005 meldden zich 192 patiënten bij hem. Namens 105 van hen heeft hij claims ingediend.

J.S., die van 1978 tot eind 2003 in het ziekenhuis werkte, vertelde patiënten dat ze alzheimer, MS of parkinson hadden terwijl dat niet zo was. Hij liet hen ook onnodig medicijnen slikken.

Bij MediRisk, een van de verzekeraars van het ziekenhuis, komen nog steeds nieuwe claims binnen, zegt een woordvoerder. MediRisk keerde tot nu toe 800.000 euro uit aan 68 patiënten.

Het bleef heel lang stil rond ‘enorme medische beerput’. Lees veel meer over deze zaak vandaag in NRC Handelsblad of de digitale editie (abonnees).