1,2 miljoen euro voor slachtoffers ex-neuroloog

Verzekeraars en het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) hebben tot nu toe ongeveer 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van ex-neuroloog Ernst J.S., die vanaf morgen in Almelo terechtstaat. De bedragen variëren van 250 euro tot 260.000 euro.

Dat meldt letselschadespecialist Yme Drost, die de belangen behartigt van ruim honderd gedupeerden. Bij MediRisk, een van de verzekeraars van het ziekenhuis, komen nog steeds nieuwe claims binnen, zegt een woordvoerder. MediRisk keerde tot nu toe 800.000 euro uit aan 68 patiënten.

J.S., die van 1978 tot eind 2003 in het ziekenhuis werkte, vertelde patiënten dat ze alzheimer, MS of parkinson hadden terwijl dat niet zo was. Hij liet hen ook onnodig medicijnen slikken. De strafzaak tegen hem is volgens justitie de grootste medische rechtszaak ooit in Nederland. Op de regiezitting, morgen, is hij niet aanwezig. Ernst J.S. wordt ervan beschuldigd dat hij patiënten opzettelijk in hulpeloze toestand bracht en liet, met lichamelijk en psychisch letsel tot gevolg. Sinds 2005 meldden zich 192 patiënten bij Drost. Namens 105 van hen heeft hij claims ingediend.