Zuivelprotest tweeduizend boeren in Brussel loopt uit de hand

ME wordt bespoten met melk tegenover het Europees Parlement. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

De politie heeft vanmiddag traangas ingezet bij een demonstratie van ruim tweeduizend melkboeren tegenover het Europees Parlement. De zuivelboeren uit vijftien Europese landen reden met achthonderd tractoren de Brusselse binnenstad in en wierpen een blokkade op.

Hoewel het protest van de European Milk Board rustig verliep liep het na vieren uit de hand. Boeren begonnen met melk te spuiten, stookten vuur op de rijbaan en trachtten blokkades van de politie voor het Europees Parlement te doorbreken.

Volgens de boeren ligt de melkprijs onder de kostprijs, waardoor hun boerderijen in hun voortbestaan worden bedreigd. De boeren willen dat de melkprijzen worden gereguleerd zodat ze minder afhankelijk worden van de markt. Ze zijn uit op een prijsverhoging van 25 procent.

Boeren blijven nog zeker 24 uur

Volgens De Standaard zijn onder meer boeren uit Nederland, België, Polen, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Ierland vertegenwoordigd. De politie sloot vier tunnels richting het centrum af, maar liet de tractoren wel door.

Pas morgenavond vertrekken de boeren weer. Vanavond kunnen ze in gesprek met parlementsleden over de problemen op de zuivelmarkt. Doordat de tractoren niet harder dan 30 km/u reden op weg naar Brussel werd flinke verkeershinder veroorzaakt.