Winter op komst

Na het weer van afgelopen zondag was de rust vandaag weer wedergekeerd. Ook de komende dagen gaat het niet meer zo hard waaien, het wordt wel stapsgewijs kouder.

De koude lucht die nu nog gevangen zit boven Scandinavië komt in de loop van de week onze kant op. De wind die de afgelopen periode vooral zuidelijk was, draait vanaf woensdag om naar de noordhoek waarmee de afkoeling in gang wordt gezet. Tegen het einde van de week is het inmiddels zodanig afgekoeld dat de neerslag die er gaat vallen landinwaarts een winters karakter krijgt.

Hiermee verraden we gelijk dat ook de komende periode niet helemaal droog gaat verlopen. Vannacht is dit op een enkele bui aan zee na wel het geval. Bewolking overheerst, bij minima tussen 4 en 7 graden.

Morgen krijgt de zon nauwelijks ruimte en leeft de buiigheid aan zee wat op. Ook in de noordelijke provincies valt een enkele bui, maar verder zuidelijk en landinwaarts is het meest droog. Bij een zwakke tot aan zee matige zuidwestelijke wind wordt het 7 tot 9 graden.

Vanaf woensdag klapt de wind om naar noord en komt de winterse lucht onze kant op. De temperatuur zakt terug naar op vrijdag hooguit 4 tot 6 graden met enkele winterse buitjes. Na vrijdag gaat het ’s nachts in bijna het hele land vriezen en kan door nachtelijke buitjes gladheid optreden.