Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Waarom er hanen worden geslacht tijdens het debat in De Balie

In het Amsterdamse debatcentrum De Balie worden morgen op het podium twee hanen geslacht. Waarom? Om ons te confronteren met de hypocrisie rondom het doden van dieren, stelt de organisatie. Maar niet iedereen ziet hier het nut van in. “Ga jezelf maar slachten”, werd er al boos gemaild naar de organisatie. Nrc.nl stelde naar aanleiding van de ophef van afgelopen dagen enkele vragen aan programmamaker Sarah Sluimer.

Nederland Amsterdam 26-11-2012. Expositie Abattoir De Balie, in De Balie. Foto: Jan Boeve / De Balie
Nederland Amsterdam 26-11-2012. Expositie Abattoir De Balie, in De Balie. Foto: Jan Boeve / De Balie Abattoir De Balie. Foto De Balie / Jan Boeve

In het Amsterdamse debatcentrum De Balie worden morgen op het podium twee hanen geslacht. Waarom? Om ons te confronteren met de hypocrisie rondom het doden van dieren, stelt de organisatie. Maar niet iedereen ziet hier het nut van in. “Ga jezelf maar slachten”, werd er al boos gemaild naar de organisatie. Nrc.nl stelde naar aanleiding van de ophef van afgelopen dagen enkele vragen aan programmamaker Sarah Sluimer.

Hoe kwamen jullie op het idee om een dergelijk programma te maken?
Er was niet zozeer een specifieke aanleiding, maar we wilden gewoon heel graag een programma maken over deze kwestie. Er wordt veel over vlees gepraat, maar het zintuiglijk aspect ervan wordt over het hoofd gezien. Alle abattoirs worden weggestopt aan de rand van de stad. Alles wat met dood en verderf te maken heeft, willen we niet meer zien. Alsof alles altijd maar mooi en opgepoetst is. Dat aspect wilden we aan de kaak stellen door de dood weer naar het centrum te brengen. Dat doen we aan de hand van lezingen, kunst en het slachten van twee hanen.

Hoe zal de slachting plaatsvinden?
Dat gebeurt aan het eind van het programma op het podium. De hanen worden verdoofd en vervolgens door een slachter om het leven gebracht. Het gaat wel anders dan in de slachterij, omdat daar alles machinaal gebeurt. Verder houden we ons aan alle (hygiëne)voorschriften omtrent de slachting.

Het onderstaande filmpje toont hoe kippen worden geslacht. Dit betekent echter niet dat het er morgen in De Balie op dezelfde manier aan toegaat.


Er is veel te doen geweest over het programma de afgelopen dagen. Hoe gaan jullie hiermee om?

De Partij voor de Dieren reageerde heel fel en dat verraste ons wel. Door zichtbaar te maken wat er in de slachterijen gebeurt, staan we juist aan hun kant. We hebben verder ook veel mails binnengekregen van mensen die woedend zijn over het programma. “Ga jezelf slachten”, werd er geschreven. Ook werden er allerlei ongepaste termen naar het hoofd geworpen van onze directeur Yoeri Albrecht. Maar we doen niets ongebruikelijks. Daar komt nog eens bij dat de hanen die we slachten én slachthanen zijn én een ontzettend goed leven hebben gehad. Er is ook sprake van een zekere hypocrisie. As we speak worden er duizenden hanen gedood. Daar kraait dan geen haan naar. We doen dit absoluut niet om te provoceren, we willen gewoon ons punt duidelijk maken.

De adoptie van kalf Willie voorkwam dat hij geslacht werd, maar een ander kalf moest er daardoor aan geloven.

Ooit overwogen te stoppen?
Nee, absoluut niet. We zijn juist verbaasd over de reacties. Eerder waren er natuurlijk ook al kunstenaars die dieren slachtten om iets duidelijk te maken. Denk aan Tinkebell. Daar was natuurlijk ook veel over te doen, maar we staan enorm achter ons idee. Dit is wat we willen laten zien. De angst die mensen hebben om geconfronteerd te worden met verderf en het lelijke in het leven. Dat is eigenlijk waar het om draait. De emoties die we hiermee oproepen liggen dus eigenlijk veel dieper dan enkel woede.

Enkele tweets over de slachting:

Voormalig presentatrice van het programma Vroege Vogels, Andrea van Pol:

Twitter avatar AndreavanPol Andrea van Pol Dat noem ik nou abject en infaam. En pervers. @DeBalie

Kunstenares Tinkebell die eerder in opspraak kwam vanwege haar kattentas:

Twitter avatar looovetinkebell TINKEBELL. GOEDZO! (natuurlijk mag dit, dohh!!) #hanenslachten @DeBalie Een beetje realiteitszin bij #PvdD zou geen kwaad kunnen. http://t.co/6nehrmwR
Twitter avatar SimonVanDeBeek Simon van de Beek Debatcentrum ‘de Balie’ gaat dinsdag on stage hanen slachten. Wat cru, maar het zet aan tot denken over hoe voedsel op ons bord komt.

Hoe ziet het programma eruit?
Het is een vrij simpel concept bestaande uit drie lezingen. De keynote-speaker is filosofe Louise Fresco. Zij zal het onderwerp van een wetenschappelijke kant belichten en spreekt ongeveer twintig minuten. Daarna komt een jager aan het woord, die zijn kijk op de dood van dieren toelicht. Hij gaat onder andere in op wat de jacht bijdraagt aan het in stand houden van wild. Tot slot komt ook de jonge worstenmaker Samuel Levie van Brandt & Levie spreken. Om 17.00 uur opent de kunstexpositie, met werken die zijn gelieerd aan het thema.

Vrijdag staan de geslachte hanen op het menu in De Balie. De dieren worden verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen en een tajine van kippenpootjes. Kijk voor meer informatie over Abattoir De Balie op de website.