Vier miljoen linkse Italianen stemmen in voorverkiezing

De jonge uitdager op Italiaans links heeft de kandidaat van het partij-apparaat gisteren tot een tweede ronde gedwongen in de voorverkiezingen en daarmee het verlangen van linkse kiezers naar nieuwe mensen en een andere toon onderstreept.

Het lukte partijleider Pier Luigi Bersani, 61 jaar en ex-minister, niet om in de eerste ronde een absolute meerderheid te halen. Hij kreeg, volgens de nog voorlopige uitslag, 45 procent van de stemmen. Zijn grootste rivaal is Matteo Renzi, 37 jaar en burgemeester van Florence. Die kreeg 35,5 procent van de stemmen.

„Het gaat veeeeeel beter” dan de peilingen hadden voorspeld, schreef Renzi gisteravond op zijn Facebookpagina. Gisteren deden er vijf kandidaten mee, komende zondag gaat het tussen Bersani en Renzi. Woensdag gaan de twee met elkaar in debat.

Bersani staat er het beste voor. De aanhang van Nichi Vendola, de gouverneur van de Zuid-Italiaanse regio Apulië die gisteren 15,6 procent kreeg, staat dichter bij de linkse Bersani dan bij de meer centrum-linkse Renzi. Maar Vendola hield zich gisteravond op de vlakte. Hij zei dat hij „zorgvuldig naar de verklaringen van Renzi en Bersani zal luisteren” en zich daarna pas zal uitspreken.

Bersani zei gisteren dat Renzi, die riep dat de oude garde naar de sloop moest worden gebracht, „levendigheid heeft gebracht in de strijd” op links. Dat is ook een verklaring voor de hoge opkomst. Vier miljoen Italianen hadden er gisteren twee euro en soms lange wachttijden voor over om mee te mogen stemmen in de linkse voorverkiezingen – ze hoefden geen lid te zijn van de Democratische Partij, maar moesten wel een soort linkse beginselverklaring onderschrijven.

Het is „een fantastische dag”, zei Bersani. Hij had een gok genomen met de voorverkiezingen, omdat hij zich ook zonder deze procedure tot partijleider had kunnen laten uitroepen. Maar van veel kanten was geklaagd dat de Democratische Partij onvoldoende naar zijn kiezers luistert.

Uit angst voor een lage opkomst aarzelt het rechtse kamp over voorverkiezingen; daarbij komt dat oud-premier Berlusconi nog steeds onduidelijkheid laat bestaan of hij echt terugtreedt.

De linkse krant La Repubblica vierde de hoge opkomst vanmorgen als een bewijs dat, ondanks de opkomst van de populistische anti-politicus Grillo, veel Italiaanse kiezers hun vertrouwen in het politieke bestel niet hebben verloren.

    • Marc Leijendekker