Video: bewakingsbeelden opgedoken van Breivik die bomauto parkeert

De bomauto, net geparkeerd door Breivik en gesignaleerd door de beveiligingscamera. Screenshot NRK

Er zijn nieuwe beelden online verschenen van Anders Behring Breivik op de dag van zijn aanslag op Utøya, 22 juli vorig jaar. Te zien is hoe hij zijn bomauto parkeert en vervolgens wegloopt. Kort daarop ontploft de bom.

De Noorse nieuwssite NRK publiceerde vanochtend een filmpje met commentaar van de bewaker die op deze dag dienst had, Tor Inge Kristoffersen. De Nederlandse journalist Luuk Mulder, die het gehele proces van Breivik op de voet volgde, signaleerde de beelden:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Nieuwe beelden. Zie hier hoe Anders Breivik zijn bomauto parkeerde en wegbeende vanuit het perspectief van de bewaking
http://t.co/A54uOBn5
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Tor Inge Kristoffersen was de bewaker van dienst 22/7. Op het moment dat hij op het kenteken inzoomde om het na te trekken ging de bom af.

De beelden zijn nog niet over te nemen, maar op de Noorse site te bekijken. Kristoffersen vertelt bij de beelden hoe hij handelde op dat moment. vlak nadat het onbekende voertuig geparkeerd werd, zoomde Kristoffersen in op het kenteken om dat na te trekken. Hieronder de geparkeerde bomauto:

Vlak nadat de bewaker inzoomde, ging de bom af:
http://www.youtube.com/watch?v=GHmcCpQCoas&feature=youtu.be

    • Annemarie Coevert