Minstens veertien doden na explosie op sociale werkplaats in Duitsland

Een brandweerman escorteert een jongen bij de brand vandaan. Foto AFP / Patrick Seeger

Bij een brand in een sociale werkplaats in Titisee-Neustadt, in het uiterste zuidwesten van Duitsland, zjn zeker veertien doden gevallen. Volgens Tageschau raakten acht mensen gewond onder de veelal gehandicapte medewerkers. De omgekomen werknemers wisten niet aan de vlammen te ontsnappen.

Bij de werkplaats in deelstaat Baden-Württenberg in het Zwarte Woud van de katholieke kerk genaamd Caritas werken 127 mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Er zou een explosie hebben plaatsgevonden in een berging, onduidelijk is of daar chemische stoffen stonden opgeslagen, aldus het Duitse persbureau DPA. De politie adviseert mensen uit de buurt van de brand te blijven.

Op de werkplaats van de sociale psychiatrische dienst zou veel met hout, metaal en elektronica worden gewerkt. De brand wordt dan ook bestreden met hulp van zo’n honderd brandweerlieden uit de directe omgeving. Ook zijn helikopters ingezet voor de reddingswerkzaamheden. De brand zou inmiddels geblust zijn.

Volgens de plaatselijke Badische Zeitung vond de explosie rond twee uur vanmiddag plaats. Personeel dat te hulp wilde schieten trof mensen achter de ramen van met rook gevulde gebouwen aan. Voor sommigen kwam de hulp te laat.

“Het grootste probleem vanmiddag was de rook”, aldus een politiewoordvoerder. Hij zei dat alle veertien slachtoffers waarschijnlijk aan rookvergiftiging zijn bezweken.

Meer dan honderd brandweermannen rukten uit om de brand te kunnen blussen. Foto AFP / Patrick SeegerMeer dan honderd brandweermannen rukten uit om de brand te kunnen blussen. Foto AFP / Patrick Seeger