Veelkleurig Nederland

None

Joost van den Broek: Goed Volk Ontwerp: PutGootink. Lecturis, € 34,50

In de journalistiek krijgt de fotograaf altijd maar één kans. Dat vereist vaardigheid in observeren, anticiperen en technisch onderlegd zijn, met voelsprieten voor journalistieke waarden. En natuurlijk liefde voor het vak, om kunnen gaan met vluchtigheid en met de uitdaging om juist daarin de noodzaak van het werk te herkennen. Het is constant produceren, waarbij je jezelf moet dwingen tot reflecteren. Zeker in het tempo waarin Joost van den Broek werkt. Hij is een van de bekendste journalistieke fotografen van deze tijd, en is vaak met prijzen onderscheiden. Goed volk vormt zijn reflectie. Hij heeft een selectie gemaakt uit zijn werk dat onder andere in Vrij Nederland en de Volkskrant is gepubliceerd, of dat hij op eigen initiatief maakte. Uitgangspunt bij het selecteren uit zijn oeuvre was het terugkerende thema ‘tolerantie’. Of zoals hij het zelf formuleert: „Veelkleurig Nederland.” De onderwerpen zijn zowel uitzonderlijk als alledaags. Veelal zijn het enkele beelden, met hier en daar een serie. De foto’s krijgen in het boek veel ruimte en de drukkwaliteit toont zijn technische vaardigheid, die door de snelgedrukte kranten op dun papier soms onzichtbaar blijft. Met dit boek maakt Van den Broek niet de fout die bij het bundelen van veel journalistiek werk wordt gemaakt: het beeld ondergeschikt maken aan het moment. Dan ontstaat er een bundeling van journalistieke hoogtepunten, wat niet per se interessante beelden zijn. Van den Broek hoopt dat je kijkt naar zijn beeld zoals hij de situatie zag toen hij de foto maakte. Dat is allemaal erg goed. Maar toch blijft het geheel voelen als een catalogus van zijn uitzonderlijk goede werk, dat juist in die journalistieke context het meeste tot zijn recht komt. Uit de begeleidende tekst blijkt de behoefte die Van den Broek heeft om een onderwerp eens verder uit te kunnen diepen. Wie weet zal hij dat nog eens doen, en wellicht dat een fotoboek dan de perfecte vorm is om dat in te publiceren.

    • Sterre Sprengers