Uitgelicht

Film

Atonement (Joe Wright, 2007, GB/F). Verfilming van de roman van Ian McEwan, met James MacAvoy en Keira Knightley in de hoofdrollen. McEwan weeft zijn filosofie in eindeloze beschrijvingen. Ze vlinderen als in een roman van Jane Austen, en net zo gaat deze verfilming van detail naar detail. Een bijna perfecte tragisch-romantische kostuumfilm, maar het zicht op het bos wordt ontnomen door al die bomen.RTL8, 20.30-23.00u.

The Invention of Lying (Ricky Gervais en Matthew Robinson, 2009, VS). Komedie die zich afspeelt in een wereld waarin de leugen nog niet is uitgevonden. Met Gervais in de rol van scriptschrijver die in een vlaag van verstandsverbijstering een smoes vertelt en versteld staat van het succes. Als hij de truc ook toepast aan het sterfbed van zijn moeder door haar de hemel te beschrijven, wordt hij aangezien voor profeet. Veronica, 20.30-22.30u.

The English Patiënt (Anthony Minghella, 1997, VS). Bekroonde verfilming van gelijknamige roman van Michael Ondaatje werd een semi-intellectueel verhaal over grensoverschrijdende liefde. De verbrande patiënt Ralph Fiennes, over wie verpleegster Juliette Binoche zich ontfermt in de nadagen van WO II, herinnert zich zijn affaire met Kristin Scott Thomas. BBC 1, 00.20-02.55u.

Informatief

Education, education. Documentaire van Wijun Chen. In China leeft de gedachte dat studeren gelijk staat aan het ontsnappen aan armoede. Dus steken ouders zich daar zich diep in de schulden om hun kind naar de universiteit te sturen. Maar slechts enkelen vinden tegenwoordig nog een baan en er is dus een grote groep hoogopgeleide Chinezen die werkloos zijn en, evenals hun ouders, wanhopig omdat zij hun studieschulden niet kunnen terugbetalen. Ned.2, 22.55-23.55u.

Der Katakombenpakt. Op 16 november 1965 dalen rond veertig bisschoppen – deelnemers aan het Tweede Vaticaans Concilie – af naar de Catacomben van Domitilla, vieren er een mis en ondertekenen een document waarin ze zichzelf verplichten voortaan in soberheid te leven en zich in te zetten voor de armen. Aan het eind van het Concilie hebben 500 concilievaders het document ondertekend; paus Paulus VI neemt het plechtig in ontvangst. En stopt het in een la. In deze documentaire de geschiedenis van het bijna vergeten pact en het verhaal van de Braziliaanse bisschop Dom Hélder Câmara, die zijn dienstauto wegdeed, zijn paleis verliet en tussen de armen ging wonen. ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

Have I Got a Bit More News For You. Langere versie van satirische nieuwsquiz van afgelopen vrijdag. De gastpresentator is deze keer Sir Roger Moore. BBC 1, 23.35-00.20u.