Spitz Kohn overleden, pakken we over van Henk

None

Oud-trainer Spitz Kohn (79) is zaterdag overleden. Hij was de laatste jaren regelmatig ziek.

Kohn was succesvol als hoofdtrainer, maar een groot deel van zijn loopbaan was de Luxemburger vooral dienstbaar. Aan trainers als Kees Rijvers en Johan Cruijff. Kohn was de zoon van een mijnwerker in Esch-sur-Alzette en zou in de voetsporen van zijn vader treden. Maar de jonge Spitz had andere plannen. Zijn voetbaltalent bracht hem naar Karlsruhe, waar hij bij de plaatselijke SC zijn eerste profcontract tekende. Via het Zwitserse FC Basel belandde Kohn in 1959 in Nederland, bij Fortuna ’54. Na een seizoen te zijn verhuurd aan Enschedese Boys keerde hij een jaar later terug in Enschede, als eerste buitenlandse contractspeler van de nieuwe fusieclub FC Twente.

Wat waren zijn grootste successen bij ‘zijn’ club FC Twente?

Nadat hij Rijvers in 1972 als hoofdtrainer had opgevolgd, haalde hij in 1975 de finale van de UEFA Cup, die werd verloren van Borussia Mönchengladbach. In 1977 won hij de KNVB-beker, de eerste prijs voor FC Twente. Zijn grootste nederlaag leed Kohn ook met FC Twente; hij kon de club in 1983 niet voor degradatie behoeden.

Waar sleet Kohn zijn laatste jaren als trainer?

Bij Ajax, als assistent die de plek van de vertrokken hoofdtrainers Aad de Mos, Johan Cruijff en Kurt Linder moest innemen. In zijn laatste interim-periode werkte hij met Louis van Gaal als zijn assistent.

Hoe wordt hij herinnerd?

Als een aimabel mens aan wie spelers warme herinneringen bewaren. Kick van der Vall, oud-speler van FC Twente: „Een fijn mens en een goede trainer.” NRC