‘Spaanse banken ontvangen 37 miljard euro noodsteun’

epa03459210 Spanish Minister of Economy Luis de Guindos speaks during a press conference during the meeting of Finance Ministers and governors of central banks of G20, in Mexico City, Mexico, 05 November 2012. Luis de Guindos denied that the G20 is pressuring the Spanish government to appeal to European financial asistance mechanisms. EPA/Jose Mendez De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Foto ANP / Jose Mendez

Spaanse banken zullen waarschijnlijk 37 miljard euro aan noodsteun ontvangen van de overige landen in de eurozone. Dat heeft de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos, vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

“Deze injectie is bedoeld voor vier genationaliseerde banken die 37 miljard euro zullen ontvangen”, aldus de minister in Brussel. Deze maatregel helpt vooral het noodlijdende Bankia, de vierde grootste bank in Spanje, uit de problemen.

Een uitwerking van de plannen in juni

In juni kreeg het land 100 miljard euro aan Europese steun toegezegd om de bankensector te ondersteunen. Spanje werd toen gedwongen financiële hulp van de Eurogroep aan te nemen, omdat gevreesd werd dat het land ten onder zou gaan aan de crisis. Het bedrag dat De Guindos vandaag naar buiten heeft gebracht is een uitwerking van de plannen van afgelopen zomer, licht correspondent Merijn de Waal toe. De Waal:

“Waarschijnlijk wordt het potje dat in juni werd gereserveerd niet helemaal opgemaakt. De onderhandelingen duren nu al enige tijd voort en zijn bijna afgelopen. Bekeken werd hoe de steun er precies uit zal gaan zien en welke banken geld krijgen. Verwacht wordt dat Bankia het meest zal ontvangen, omdat de bank in de grootste problemen verkeert. Dit is een tussenstap, maar waarschijnlijk maakt de eurocommissaris woensdag meer bekend.”

    • Jeannine Julen