Sarkozy moet onrust in eigen partij UMP sussen

FILE This Friday, May 4, 2012 file photo shows France's then President and conservative candidate for re-election in 2012, Former President Nicolas Sarkozy is the latest in a recent string of former French leaders in the legal crosshairs. Voted out office in May, the 57-year-old conservative faced a judge Thursday Nov. 222, 2012 over allegations that he illegally accepted donations from France's richest woman for his 2007 election campaign. (AP Photo/Michel Euler, File)
FILE This Friday, May 4, 2012 file photo shows France's then President and conservative candidate for re-election in 2012, Former President Nicolas Sarkozy is the latest in a recent string of former French leaders in the legal crosshairs. Voted out office in May, the 57-year-old conservative faced a judge Thursday Nov. 222, 2012 over allegations that he illegally accepted donations from France's richest woman for his 2007 election campaign. (AP Photo/Michel Euler, File) Voormalig Franse president Nicolas Sarkozy moet de ontstane onrust in zijn partij gaan sussen. Foto AP / Michel Euler

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy gaat, als oud-partijleider, proberen de ontstane leiderschapscrisis binnen zijn partij UMP op te lossen, meldt persbureau AFP. De verkiezing voor een nieuwe partijleider vorige week heeft geleid tot grote chaos. De leden kwamen afgelopen weekend al bijeen voor een spoedoverleg.

Voormalig premier Alain Juppé zei dat Sarkozy de enige geschikte persoon was om deze klus te klaren. Juppé:

“Het is duidelijk dat hij de enige is die beschikt over het gezag om een uitweg voor te stellen.”

Fillon: Er is sprake van fraude

Beide kandidaten, secretaris-generaal Jean-François Copé en oud-premier François Fillon, hebben vorige week de overwinning opgeëist. Copé werd afgelopen maandag nipt tot winnaar uitgeroepen, maar daar weigerde Fillon zich bij neer te leggen: volgens hem had het comité de uitslagen van de overzeese gebiedsdelen Nieuw-Caledonië, Mayotte en Wallis et Futuna niet meegeteld. Was dat wel gebeurd, dan zou hij niet met 98 stemmen verschil hebben verloren, maar met 26 stemmen hebben gewonnen.

Dat Fillon zich niet bij de uitslag neerlegt toont aan dat de partij ernstig verdeeld is, schreef onze correspondent Peter Vermaas vorige week in NRC Handelsblad:

“Zijn onverzettelijkheid heeft de kloof blootgelegd tussen het door hem vertegenwoordigde gematigd conservatieve centrum en de meer uitgesproken rechterflank, die onder oud-president Nicolas Sarkozy de overhand kreeg en in Copé een voorlopig opvolger heeft gevonden.”

Fillon dreigt zelfs naar de rechter te stappen als hij niet in zijn gelijk wordt gesteld. Ook heeft het UMP-lid datagegevens opgevraagd om de “waarheid over deze omstreden verkiezingen boven tafel te krijgen”. Sarkozy heeft vanmiddag geluncht met Fillon, maar voerde volgens bronnen ook een “lang en bevredigend telefoongesprek met Copé”.

    • Jeannine Julen