Sandy laat New York kostenplaatje van ruim 32 miljard euro na

Het opruimen is nog pas begonnen, zoals hier bij inwoners van Ortley Beach, New Jersey gisteren. Foto Reuters / Eric Thayer

Superstorm Sandy lijkt alweer bijna vergeten maar dan is er altijd nog de rekening: ruim 32 miljard euro aan schade voor New York. Dat is meer dan de staat en de stad hadden beraamd en dus wordt er dringend beroep gedaan op het rampenfonds van de overheid.

De 32 miljard behelst uiteraard reparaties en restauraties maar, zo meldt AP, bevat ook 7 miljard aan getroffen voorzorgsmaatregelen en maatregelen voor toekomstige stormen. Gouverneur Andrew Cuomo wil de belastingbetaler er niet voor laten opdraaien en kijkt nu naar de regering Obama.

De grootste schadepost voor de staat New York is NY City dat goed is voor bijna 15 miljard. Cuomo had het hele kostenplaatje op 30 miljard geschat. Sandy kostte aan tientallen mensen het leven.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York City zegt dat de stad er zonder overheidssteun moeilijk bovenop gaat komen. Maar het blijft Amerika en dus besluit hij zijn betoog voor de aanvraag met de belofte dat New York er bovenop komt en sterker zal zijn dan ooit.

    • Jules Seegers