Rory McIlroy: pas 23 jaar en nu al de beste golfer

Rory McIlroy (23) won in de woestijn van Dubai ook de laatste titel van het jaar. Het fenomeen uit Noord-Ierland is nu echt de beste golfer ter wereld.

Rory McIlroy met zijn trofeeën voor de beste golfer van 2012.
Rory McIlroy met zijn trofeeën voor de beste golfer van 2012. Foto AFP

Rory McIlroy denkt graag groot, net zoals zijn legendarische voorganger aan de top van de wereldranglijst, Tiger Woods. De manier waarop de Noord-Ier gisteren in Dubai het jaar afsloot als beste golfer van de wereld, deed denken aan Woods in zijn allerbeste dagen: vijf birdies op de laatste vijf holes leverden hem de titel – en ruim 2 miljoen euro – op bij de World Tour Championship, de afsluiting van de Race to Dubai van de Europese Tour.

Daarmee vierde Rory McIlroy zijn eerste lustrum als professioneel golfer in stijl: 2012 werd het jaar waarin hij definitief naam maakte als (de nieuwe) beste golfer ter wereld. Hij verdiende het meeste prijzengeld op zowel de Amerikaanse als de Europese Tour; met de PGA Championship won hij een major; McIlroy maakte deel uit van de Europese ploeg die vorige maand in Chicago op spectaculaire wijze de Ryder Cup uit Amerikaanse handen griste. En hij sluit het jaar af als de onbetwiste nummer één op de wereldranglijst.

En de griezelige gedachte voor al zijn tegenstanders: McIlroy is pas 23 jaar oud. „Ik had me geen beter einde van het seizoen kunnen wensen”, glimlachte McIlroy na afloop van zijn strafexpeditie in de Emiraten. „Volgens mij heb ik elk doel gehaald dat ik mijzelf had gesteld voor 2012. Dus veel beter dan dit wordt het niet.”

Op de schilderachtige Earth Course van de Jumeirah Golf Estates, nota bene de hoofdsponsor van McIlroy, was het gistermiddag lange tijd spannend tussen de Noord-Ier en de Engelsman Justin Rose. Maar McIlroy, die het toernooi eindigde met 23 slagen onder par (baangemiddelde), raffelde zijn laatste ronde af met mathematische precisie. Hij hield twee slagen voorsprong op Rose. Zijn andere belagers, onder wie de Engelsman Luke Donald en de Zuid-Afrikanen Charl Schwartzel en Louis Oosthuizen, konden alleen maar vol bewondering toekijken hoe hun jonge opponent de birdies aan elkaar reeg op het moment dat de prijzen werden verdeeld.

Als een waardig opvolger van Tiger Woods.

Eerder op de dag was alle aandacht uitgegaan naar Joost Luiten, die het toernooi opfleurde met een fraaie hole-in-one op de zesde. De Nederlander klom daarmee in één keer naar de zesde plaats, maar kon die klassering niet vasthouden op de laatste negen holes van de dag. Luiten, die een wisselvallig seizoen kende, moest uiteindelijk genoegen nemen met een gedeelde zestiende plaats. „De laatste ronde van het jaar had ik natuurlijk veel liever beter afgesloten”, zei hij naderhand op zijn eigen website.

Op de achtste hole kreeg Luiten plotseling „een scheut in mijn rug, waarna de swing niet helemaal meer afgemaakt kon worden”. Maar hij wilde het niet aanvoeren als excuus voor zijn spel. „Dat was gewoon niet goed.”

Luiten eindigde in het prijzengeldklassement van de Europese Tour op de 44ste plaats, met 687.197 euro. Vorig jaar was hij nog 24ste met 976.540 euro aan prijzengeld.

Absolute grootverdiener in het internationale golfveld was uiteraard Rory McIlroy. De Noord-Ier kon alleen al door zijn resultaten op de Europese Tour ruim 5,5 miljoen euro laten bijschrijven op zijn bankrekening.

    • Rob Schoof