René van Meurs wint cabaretfestival Cameretten

René van Meurs is de tweevoudige winnaar van Cameretten 2012, het jaarlijkse cabaretfestival in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Hij kreeg zaterdagavond de jury- en de publieksprijs. Van Meurs (27) was verreweg de meest geroutineerde van de drie finalisten. Hij speelde eerder bij de improvisatiegroep Op Sterk Water en is sinds zes jaar aangesloten bij het stand-upcomedycollectief Comedy Train. Verder schrijft hij teksten voor het satirische tv-programma Dit was het nieuws.

De jury noemde hem „een intelligente grappenmaker en een taalknutselaar die in een hoog tempo zijn materiaal op het publiek afvuurt”. Hij opende zijn finaleoptreden met een snelle verwijzing naar een grap van de voorgaande kandidaat en besprak onder meer het huidige, hoofdstedelijke uitgaansleven en de bijbehorende clubmores met observaties als: „Uitsmijters zien er altijd uit als gasten die zelf nooit toegelaten zouden worden”. En de opmerking dat er in die kringen voornamelijk wordt geargumenteerd met de woorden: „Ja Jezus! Hallo?”

De uit Schipluiden afkomstige René van Meurs was al meteen de duidelijke favoriet. Hij stond in de finale met de Vlaamse droogkomiek Jelle Denturck, die bleek te grossieren in slome duikelaars en andere typetjes, en volgens de jury „moet oppassen voor te veel flauwiteiten”, en de nog maar 18-jarige Tom Lash die door de jury werd aangeduid als „een jong en slim talent in de dop”. Een persoonlijkheidsprijs werd dit jaar niet uitgereikt.

In zijn nabeschouwing merkte juryvoorzitter Joost Nuissl op dat de Cameretten-deelnemers ditmaal vooral uiting gaven aan „een persoonlijke, particuliere belevingswereld” en zich nauwelijks bezig hielden met maatschappelijk engagement. Evenmin trouwens als in de recente cabaretfestivals in Amsterdam, Leiden en Groningen. „Het zal de tijdgeest wezen”, zei hij.

En misschien ook, aldus Nuissl, de grote invloed van de tot snel scoren nopende stand-up comedy op het huidige cabaret.

    • Henk van Gelder