Reisadvies Egypte aangescherpt, ‘in hele land op de hoede zijn’

Demonstranten met bedekte gezichten vandaag tijdens opstootjes met ordetroepen bij het Tahrirplein. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Nederlanders die op vakantie gaan naar Egypte of daar een ander doel hebben, krijgen te maken met een aangescherpt reisadvies. Reizigers moeten in het hele land op hun hoede zijn, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat reizen naar de Sinaï ontraadt.

Demonstraties in Kairo, Alexandrië en in andere steden in de Nijldelta en bij het Suez-kanaal kunnen uit de hand lopen. “Demonstranten kunnen overgaan tot gewelddadigheden onderling, gericht tegen de veiligheidstroepen en tegen buitenlanders”, waarschuwt het ministerie volgens persdienst Novum.

‘Blijf weg bij Tahrirplein’

Vakanties in resorts aan de kust van de Golf van Suez, de Rode Zee en de Golf van Akaba en de kustwegen van Taba via Sharm el-Sheikh naar Suez zijn wel veilig genoeg.

Ontraden wordt om in de buurt te komen van het Tahrirplein in Kairo. Ook wordt uitdrukkelijk geadviseerd geen militairen, militaire objecten, politie of demonstraties te fotograferen of te filmen.

Regering: oplossing nabij

Een oplossing voor de politieke crisis in Egypte, die is ontstaan doordat president Mohammed Morsi zichzelf verregaande bevoegdheden heeft toebedeeld, is nabij. Dat zei de Egyptische minister van justitie Ahmed Mekki vandaag.

Morsi vaardigde vorige week een reeks decreten uit die hem vrijwaren van toetsing door de rechterlijke macht. De stap van Morsi heeft de afgelopen dagen geleid tot felle straatprotesten.

De uitspraak van Mekki kwam kort voor een ontmoeting tussen Morsi en leden van de Opperste Gerechtelijke Raad. Mekki treedt op als bemiddelaar tussen de rechterlijke macht en de president. Hij zei niet waar zijn voorspelling op is gebaseerd.