PvdA: pensioengeld naar woningmarkt

Coalitiepartij PvdA steunt „in principe” een grotere rol van pensioenfondsen in het financieren van hypotheken. Dat zegt Kamerlid Jacques Monasch.

Monasch: „We zien graag dat pensioenfondsen meer investeren in de Nederlandse economie en daarmee ook het probleem van gebrek aan krediet voor particulieren verlichten.” De PvdA vindt het echter vreemd dat de pensioenfondsen alleen willen investeren in hypotheken waar een garantie op zit. „Zewillen hier alle risico’s bij de belastingbetaler leggen.”

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) liet zaterdag weten niet op mogelijk plannen vooruit te willen lopen. Wel vindt hij het „interessant” om over het plan na te denken. Vrijdag pleitte Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW voor grootschalige betrokkenheid van pensioenfondsen bij het financieren van hypotheken in een poging de woningmarkt vlot te trekken. Pensioenreuzen PGGM en APG lieten weten bereid te zijn hun geld in Nederlandse hypotheken te stoppen als deze gegarandeerd worden door de overheid. Volgens PGGM en APG is die garantie nodig omdat pensioengeld alleen belegd mag worden in investeringen met extreem lage risico’s.