Premier Rutte kan weer rustig ademhalen

De woede bij de VVD is geweken, maar Rutte is zijn krediet kwijt.

Den Haag. De problemen voor premier Mark Rutte met zijn eigen partij zijn vooralsnog voorbij, zo bleek zaterdag op het VVD-congres in Den Bosch. Er werd nog wat nagemopperd over de inkomensafhankelijke zorgpremie, maar de woede die twee weken lang op de VVD-website, ledenavonden en de voorpagina van De Telegraaf zichtbaar was, was weg.

Het jarenlang zorgvuldig opgebouwde aura van onkwetsbaarheid is de partijleider wel kwijt, en dat leidt ook tot een andere appreciatie bij zijn eigen mensen. Zoals een vrouwelijke aanwezige vroeg: „Hoe kunnen we erop vertrouwen dat het de volgende keer anders is?”

Rutte deed zijn uiterste best het verspeelde krediet snel terug te winnen. Hij bedankte de leden voor hun kritiek. Hij riep ze op weer „schouder aan schouder” te staan. Hij gaf ze tips zodat ze in staat zouden zijn, „bij de Albert Heijn, maar steeds vaker ook bij de Aldi en bij de koffieautomaat”, uit te leggen waarom de VVD eigenlijk een regeerakkoord met de ideologische tegenpool PvdA heeft gesloten. Hij benadrukte nog eens hoeveel de VVD in deze coalitie eigenlijk gedaan kan krijgen: hervorming van het ontslagrecht, harder veiligheids- en immigratiebeleid, een lager begrotingstekort, efficiëntere zorg. En het belangrijkste van regeren met de PvdA, zo benadrukte hij meermalen: het zou leiden tot een stabiele regering, iets waar Nederland na 5 verkiezingen in 10 jaar naar zou snakken. NRC