Pijnlijke portefeuilles

Met medewerking van Annemarie Kas, Derk Stokmans, Oscar Vermeer en Erik van der Walle

Of de PvdA Khadija Arib (52) werkelijk terug wilde hebben in de Tweede Kamer, valt te betwijfelen: ze stond op plaats dertig bij de verkiezingen in september. Daar was ze zelf ook bepaald niet blij mee: „Er is een beroep op me gedaan om me te kandideren, en nu sta ik op een lage plek”, mopperde ze daarover dit voorjaar.

Arib is een oudgediende van de PvdA – sinds 1998 zit ze al in de Kamer. Nadat ze dit keer een mislukte poging had gedaan Tweede Kamervoorzitter te worden, heeft ze nu de portefeuilles asiel en migratie plus medisch-ethische onderwerpen, zoals abortus en euthanasie. Vooral asiel en migratie lijkt pijnlijk voor Arib te worden. De PvdA gaf hierop in het regeerakkoord veel toe aan de VVD. In het eerste debat over dit onderwerp, vorige week, lukte het Arib zich nog te verweren met het argument dat het onderwerp nieuw voor haar was („Helaas heb ik die hoorzitting gemist”) – maar dat een volgende keer wéér doen, wordt al snel ongeloofwaardig.