Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Pijnlijke nederlaag voor nationalistische regeringspartij Catalonië

De regerende nationalistische partij CiU in Catalonië, de regio in het noordoosten van Spanje, onder leiding van van de centrum-rechtse Artur Mas, heeft na de verkiezingen een pijnlijke nederlaag geleden. Van een absolute meerderheid is geen sprake.

Partijleider Mas gisteren tijdens een persconferentie. Foto Reuters/Albert Gea

De regerende nationalistische partij CiU in Catalonië, de regio in het noordoosten van Spanje, onder leiding van de centrum-rechtse Artur Mas heeft na de verkiezingen van gisteren een pijnlijke nederlaag geleden. De beoogde absolute meerderheid is lang niet behaald.

Na telling van ruim 99 procent van de stemmen stond de CiU op vijfitg zetels, twaalf minder dan in het huidige parlement in Barcelona. De partij blijft hiermee wel de grootste, zoals de exitpoll al liet zien.

De linkse onafhankelijkheidspartij ERC wist een flinke winst te behalen van elf zetels, en steeg naar 21 zetels. De Volkspartij PP van Spaanse premier Mariano Rajoy steeg van achttien naar negentien zetels. De socialisten verloren acht zetels en hebben er nu nog twintig.

Catalonië stemde tegen onafhankelijkheid’

Mas heeft beloofd om bij winst een referendum uit te schrijven over Catalaanse onafhankelijkheid van Spanje. Op papier kiest Catalonië alleen een nieuw regioparlement, maar in de praktijk zijn de verkiezingen óók een informeel referendum over de positie van de 7,5 miljoen Catalanen binnen Spanje, schrijft onze correspondent Merijn de Waal in NRC Weekend:

“In Barcelona en andere steden en dorpen hangen aan veel balkons en gevels Catalaanse vlaggen. In de media en in de kroeg gaat het over weinig anders dan over de onafhankelijkheidskwestie. Veel Catalanen hebben de indruk dat een eigen staat in driehonderd jaar nog nooit zo dichtbij was.”

Een onafhankelijk Catalonië betekent ook een automatische uittreding uit de EU, zo waarschuwt Spanje. Catalonië kan alleen eenzijdig de afhankelijkheid uitroepen en een herintreding zal Spanje blokkeren.

“In peilingen zegt 45 tot 53 procent van de relatief welvarende bevolking voor onafhankelijkheid te zijn. Maar Catalanen zijn ook zeer Europees. Nagenoeg niemand wil een eigen land dat niet lid is van de EU.”