Onrust in Egypte groeit en leidt tot enorme daling aandelenbeurs

De Egyptische aandelenbeurs, de EGX30, ging gisteren voor het eerst weer open sinds president Morsi donderdag controversiële grondwetswijzigingen doorvoerde. Dat verliep rampzalig: halverwege de handelsdag was er een verlies van 9,5 procent. De verliezen op de beurs in Kairo zijn de grootste sinds de turbulente dagen na de val van president Hosni Mubarak. Meteen na de opening volgde een vrije val, waarna de beurs een half uur werd stilgelegd. Na de hervatting zette de daling verder door. Met het aanpassen van de grondwet trok Morsi donderdag veel meer macht naar zich toe. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt, heeft voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de Egyptische Eerste Kamer. AP

Lees meer over de groeiende onrust in Egypte op pagina 8&9