OM in hoger beroep tegen uitspraak Facebookmoord

De omgeving werd afgezet na de moord op Winsie Hau op de Stadhoudersstraat in Arnehm. Foto ANP/Roland Heitink

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter eerder deze maand in de zaak van de zogenoemde Facebookmoord. De opdrachtgevers van deze moord, Polly W. en Wesley C., hebben beide van de rechter een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen.

Het OM wilde de daders volgens het volwassenenstrafrecht berechten omdat de ernst van de zaak en de ernstige mate waarin de maatschappij is geschokt in deze zaak, zwaarder zou moeten wegen dan de persoonlijke omstandigheden van de daders.

De rechter wees dit af en hield het jeugdstrafrecht aan. Het OM had vijf jaar cel en tbs geëist tegen de 18-jarige Wesley C. en de 16-jarige Polly W. K. werd hiervoor in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Winsie vermoord in ouderlijk huis

Winsie Hau werd begin dit jaar op 16-jarige leeftijd vermoord in Arnhem. K. zou door Polly W. (toen 15) en haar vriendje Wesley C. (18) zijn ingehuurd om de moord te plegen. Tegen haar was vijf jaar celstraf en tbs geeist.

Polly en Winsie waren goede vriendinnen, maar in december kregen ze ruzie op een feestje. Winsie klapte op Facebook uit de school over de seksuele escapades van Polly en die werd daar zo woedend over dat ze tegen haar vriendje zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg toen stapvriend K. de moord te plegen. Of K. betaald is voor de moord, is niet met zekerheid te zeggen.

    • Annemarie Coevert