OM: gedode jongen was ongewapend - volgde instructies politie niet op

De politie heeft een perron op het station afgesloten voor onderzoek na de schietpartij. Foto ANP/Sonja Ferwerda

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag bevestigd dat de 17-jarige jongen die zaterdagochtend door een agent werd doodgeschoten op station Hollands Spoor in Den Haag ongewapend was. Dit gebeurde volgens het OM nadat de jongen de instructies van een agent niet opvolgde.

Op basis van het lopende onderzoek zal het OM nog gaan beoordelen of de agent volgens de instructies heeft gehandeld. Vandaag vindt op het Haagse station forensisch onderzoek plaats naar het schietincident.

Het onderzoek heeft tot dusver uitgewezen dat er bij de overleden jongen geen vuurwapen is aangetroffen. Volgens de verklaring van het OM volgde hij de instructies van een agent niet op, waarop een schot werd gelost.

Afgelopen weekeinde heeft de politie diverse getuigen gehoord, net als de drie agenten die bij het incident betrokken waren. Ook is sectie verricht op het lichaam van de jongen, en bekijken onderzoekers nog welke weg de kogel heeft afgelegd.

Een agent schoot de jongen neer na een melding dat hij in het station een man had bedreigd met een vuurwapen. De zaak wordt nog grondig onderzocht, om die reden is het OM terughoudend in het vrijgeven van informatie.

Politie ontving een melding van bedreiging met vuurwapen

De jongen zou naar zijn middel hebben gegrepen toen hem werd gevraagd zijn handen omhoog te houden. Daarop werd hij in de nek geschoten. Hij overleed later in een ziekenhuis. De politie heeft tot dusver steeds in het midden gelaten of de jongen daadwerkelijk een vuurwapen bij zich had.

De korte verklaring van het OM:

“Zaterdagochtend kreeg de politie de melding dat er sprake was van een bedreiging door de 17-jarige jongen die een vuurwapen bij zich zou hebben. Ter plaatse gaf de politie de jongen instructies waar hij niet aan voldeed. Daarna is er een schot gelost door de politie.”