Odfjell voor de rechter gedaagd om schenden veiligheidsvoorschriften

Het Openbaar Ministerie heeft tankopslagbedrijf Odfjell voor de rechter gedaagd, omdat het de veiligheidsvoorschriften zou hebben geschonden, meldt de NOS. Zo lekte in het bedrijf de kankerverwekkende stof benzeen.

ROTTERDAM - Het terrein van het chemische opslagbedrijf, waar de tanks met gevaarlijke stoffen moeten worden leeggepompt en overgeheveld in schepen. Uit recente controles is duidelijk geworden dat bij veel van de opslagtanks de koel- en blusvoorzieningen niet werken. ANP TOUSSAINT KLUITERS

Het Openbaar Ministerie heeft tankopslagbedrijf Odfjell voor de rechter gedaagd, omdat het de veiligheidsvoorschriften heeft geschonden, meldt de NOS. Zo lekte in het bedrijf de kankerverwekkende stof benzeen.

Ook werden de procedures voor het werken met gevaarlijke stoffen onvoldoende nageleefd en liet het bedrijf na lekkages te melden bij de milieudienst. Het bedrijf kan daarvoor voor miljoenen euro’s beboet worden.

Odfjell kwam in opspraak nadat deze zomer bleek dat de veiligheid van koel- en blusvoorzieningen van 280 olietanks niet gegarandeerd was. In juli werd het bedrijf om die reden stilgelegd. Ook moest de brandblusapparatuur worden getest. Vorige maand kwamen opnieuw tekortkomingen aan het licht.

Ontslagen bij Odfjell

In september verbrak Shell, de grootste klant van Odfjell, het contract met het tankopslagbedrijf omdat de verplichtingen onvoldoende waren nagekomen. Kort daarop werd bekend dat het bedrijf een aanzienlijk deel van het personeel zal ontslaan.

De ingrepen zouden volgens directeur Alex de Bonth nodig zijn om het tankopslagbedrijf te redden. Zonder de verregaande maatregelen zal de Rotterdamse vestiging van Odfjell failliet gaan, zei hij in oktober. De vakbonden noemden het plan een slechte uitgangspositie voor de onderhandelingen en vrezen dat het een hard gevecht wordt.

    • Jeannine Julen