Na invallen en drugs moet clubhuis Satudarah in Enschede echt dicht

Motoren worden in beslag genomen bij een inval bij het clubhuis van motorclub Satudarah in Enschede vorige maand. Foto ANP / Vincent Jannink

Het clubhuis van Satudarah in Enschede moet per direct dicht van burgemeester Peter den Oudsten. De leden krijgen twee weken de tijd om het verbouwde pand aan de Parkweg weer terug te brengen in de oude staat, meldt RTV Oost.

De motorclub krijgt het besluit morgen officieel per brief overhandigd. Twee weken geleden bepaalde de rechter al dat het clubhuis dicht moest omdat het niet past binnen het bestemmingsplan. De motorclub ging tegen dat vonnis tevergeefs in beroep. De gemeente en de club steggelen al langer over het clubhuis.

Volgens RTV Oost kan Satudarah nog bij de Raad van State vragen om een voorlopig uitstel van ontruiming. Burgemeester Den Oudsten is er niet over ingelicht dat dit is gebeurd en zet de ontruimingsprocedure daarom door. Eerder dit jaar kwamen politie, justitie, de belastingdienst en lokale bestuurders een hardere aanpak overeen zodat motorclubs zoals de Hells Angels en Satudarah zich aan de wet houden.

De afgelopen maanden kwamen leden van Satudarah in Enschede vaak negatief in het nieuws. Er werden leden gearresteerd in verband met wietteelt, knokpartijen in uitgaansgelegenheden in Enschede en een gijzelingszaak waarbij drie Almeloërs zwaar werden mishandeld. In oktober werd een inval gedaan in het clubhuis en ging de politie op zoek naar explosieven, wapens en drugs.