Mooi of intelligent

Mooi of intelligent? Dit is een moeilijke kwestie voor de moderne vrouw. Toch moet je kiezen. Je kunt het niet allebei zijn. Het zal iets te maken hebben met het Nederlandse gelijkheidsstreven: je bent of goed in zus of je bent goed in zo, maar niet in allebei en zo zijn we allemaal goed in iets.

‘Vind jij het flauwekul?,’ vraagt de journalist.
‘Wat?’
‘Uiterlijk?’
‘Nee, ik denk het niet.’ Schoonheid. Zodra er geen kunst achterstaat, is het flauwekul. En vrouwelijk? Dat is iets voor homo’s. De Nederlandse vrouw kan er hooguit ‘leuk’ uitzien, zolang het maar praktisch blijft. En altijd au naturel.
‘Je bent dus liever mooi?’
‘Dat heb ik niet gezegd.’
‘Je moet wel iets kiezen,’ zegt de stem aan de telefoon, enigszins geërgerd.
‘Ik kan niet kiezen.’
‘Nou dan help ik je wel. Je bent liever mooi.’
‘Pardon?’
‘Ik heb hier al drie vrouwen die intelligent hebben gezegd. Dan wordt het zo’n saai artikel.’
‘Ah. Maar ik weet het echt niet.’
‘Denk nog maar even na dan.’

Stilte. Ik denk aan een mooie vrouw die de hele dag niet-intellectuele dingen doet. Koken, winkelen, HBO series kijken, strips lezen. Best leuk. Zou ze er last van hebben dat ze niet slim is? Ik denk het niet. Dan denk ik aan een lelijke vrouw die de hele dag nadenkt. Lezen, schrijven, discussiëren, zonder de tijd voorbij te zien gaan rondstruinen in musea om onbegrijpelijke kunst te willen begrijpen. Ook best leuk. Zou ze er last van hebben dat ze niet mooi is? Ik denk weer van niet.

‘Ik weet het,’ zeg ik. Blij dat ik begrepen heb waarom de wereld en daarmee Nederland beter eerlijk verdeeld is.
‘Oh?,’ zegt de journalist verrast.
‘Je moet of het een of het ander zijn, maar zeker niet allebei.’
‘Ja en wat dan?’
‘Dat maakt eigenlijk niets uit. Zolang je het maar niet allebei bent.’
‘Maar ik vroeg er toch ook maar om 1!,’ schreeuwt de journalist. Een harde klik. En dan het geluid dat bevestigt dat er is opgehangen.

Stomme journalisten ook.
Stomme BN’ers ook.

    • Sophie van der Stap