Moet Irrgang doen vergeten

Nederland, Den Bosch , 30 juni 2012 Congres van de SP . Verkiezingen van de kandidaten voor de Tweede Kamer Portret van Arnold Merkies , nummer 15 op de lijst, foto Hilz & Verhoeff
Nederland, Den Bosch , 30 juni 2012 Congres van de SP . Verkiezingen van de kandidaten voor de Tweede Kamer Portret van Arnold Merkies , nummer 15 op de lijst, foto Hilz & Verhoeff hilz & verhoeff/Hollandse Hoogte

Arnold Merkies (43) was de hoogste nieuwkomer bij de SP. Nu is hij de enige van de fractie die niet ook afgelopen regeerperiode al in de Kamer zat. Maar een echte nieuwkomer is hij ook weer niet. Hij werkte van 2006 tot zijn verkiezing als Kamerlid als medewerker bij de SP-fractie. Judith Merkies, die sinds 2009 voor de PvdA in het Europees parlement zit, is zijn zus.

Arnold Merkies heeft de lastige taak om zijn voorganger Ewout Irrgang te doen vergeten. Die stelde zich eerder dit jaar niet verkiesbaar, terwijl hij op het gebied van financiën een sterke reputatie had opgebouwd. Irrgang werd geprezen om zijn kritische ideeën over de toekomst van de euro. Merkies zet de kritische lijn van Irrgang door: vorige week riep hij minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) op om niet in te stemmen met een akkoord over Griekse steun zolang de Tweede Kamer niet „over alle relevantie informatie” beschikt.