Minivleermuis piept heel erg hoog voor mooie echo

Een franjestaart is een kleine Europese vleermuis. Bij het jagen met echolocatie stoot een franjestaart ultrasoon geluid uit tot 135.000 hertz – het menselijk oor hoort maximaal tot 20.000 hertz. Kleine vleermuissoorten roepen op hogere toonhoogte dan grote vleermuizen.

Waarom dat zo is, beschreven Deense vleermuisbiologen vorige week in Nature. Een bekende verklaring is dat hoogfrequent geluid beter reflecteert tegen de kleine insecten die kleine vleermuizen vangen. Maar, rekenen de Denen voor: daarvoor is zó hoog roepen niet nodig. Met 20.000 hertz kun je prima een vliegje van 6 mm vangen.

Nee, het heeft te maken met de bekjes van de vleermuizen. Met een kleine mond is het moeilijk om een smalle, gerichte geluidspuls uit te stoten die een mooie echo geeft. Door de toon te verhogen compenseren de kleine vleermuissoorten daarvoor.

    • Hester van Santen