Mijnwerkerszoon die blij was dat hij als trainer bovengronds werkte

Spitz (Antoine) Kohn, de trainer die zich nauw verbonden voelde metFC Twente, was een blijmoedig mens, maar vooral een vakman.

Spitz Kohn was succesvol als hoofdtrainer, maar een groot deel van zijn loopbaan als coach was de geboren Luxemburger vooral dienstbaar. Aan grote trainers, zoals Kees Rijvers en Johan Cruijff. Typisch Kohn, die zaterdag op 79-jarige leeftijd overleed. Hij was al geruime tijd ziek.

Kohn stond blijmoedig in het leven. Serieus, maar met een glimlach. Hij was maar wat blij met zijn leven bovengronds. Dat was niet voorbestemd. Kohn, zoon van een mijnwerker in Esch-sur-Alzette, zou in de voetsporen van zijn vader treden. Dat was geen vraag in huize Kohn.

Maar de jonge Spitz, die destijds nog ‘gewoon’ Antoine heette, had andere plannen. Zijn voetbaltalent hield hem buiten de grauwe ijzermijnen en brachten hem naar Karlsruhe, waar hij bij de plaatselijke SC zijn eerste profcontract tekende.

Via het Zwitserse FC Basel belandde Kohn in 1959 in Nederland, bij Fortuna ’54. Na een seizoen te zijn verhuurd aan Enschedese Boys, keerde hij een jaar daarna terug in Enschede, als eerste buitenlandse contractspeler van de nieuwe fusieclub FC Twente. Het begin van een verbond voor de rest van zijn leven. Kohn vloog daarna nog uit naar Go Ahead Eagles, Club Brugge en lange tijd Ajax, maar FC Twente bleef zijn cluppie.

In Enschede legde Kohn de basis voor zijn trainerscarrière. Nadat hij Rijvers in 1972 als hoofdtrainer had opgevolgd, haalde hij in 1975 de finale van de UEFA Cup, die werd verloren van Borussia Mönchengladbach. In 1977 won hij de KNVB-beker, de eerste prijs voor FC Twente. Zijn grootste nederlaag leed Kohn ook met FC Twente; hij kon de club in 1983 niet voor degradatie uit de eredivisie behoeden.

Zijn laatste trainersjaren sleet Kohn bij Ajax. Als assistent, die driemaal de plek van vertrokken hoofdtrainers moest innemen. Niet van de minsten: Aad de Mos, Johan Cruijff en Kurt Linder. In zijn laatste interim-periode werkte Kohn met de jonge Louis van Gaal als assistent.

Kohn was een aimabel mens aan wie spelers vooral warme herinneringen bewaren. Kick van der Vall, oud-speler van FC Twente, in Twentse Coutant/Tubantia: „Een fijne man en een goede trainer.” Jan Jeuring, voormalige spits van FC Twente, in diezelfde krant: „,Een kleurrijke en bijzondere man van wie ik veel heb geleerd, ook al liet hij de trainingen vaak over aan zijn assistent.”

Na de Ajax-periode keerde Kohn, die in Luxemburg de naam Spitz kreeg vanwege zijn spitse gezicht, definitief terug naar Enschede. Daar voelde Kohn zich thuis. Daar wilde hij sterven.