Michelin: drie nieuwe restaurants met 2 sterren

Geen nieuwe derde ster voor een Nederlands restaurant. Wel drie nieuwe restaurants met twee sterren: Aan de Poel te Amstelveen, De Treeswijkhoeve in Waalre En & samhoud places in Amsterdam. Vier restaurants krijgen voor het eerst een ster: Blok’s Restaurant in Amersfoort, Bord’Eau in Amsterdam, Kaagjesland in Reeuwijk en Han Ting Cuisine in Den Haag.

Dat heeft de organisatie van de Michelinsterren, een kwaliteitskeurmerk voor restaurants, vanochtend bekendgemaakt in Maastricht. In Nederland zijn nu nog steeds twee restaurants met drie sterren: De Librije te Zwolle en Oud Sluis in Sluis. Achttien restaurant mogen er nu twee dragen.

Bij de bekendmaking stonden de camera’s gericht op Hans van Wolde, chef-kok van Beluga in Maastricht. Van Wolde: „Morgen is het gewoon weer dinsdag”. Toch is hij vandaag in zijn „mooiste pakje” gekomen. Er werd gefluisterd dat zijn restaurant het derde restaurant met een ster zou zijn. Helaas. „Volgend jaar zijn we gewoon weer kandidaat.”

De spanning was te ruiken, volgens burgemeester Onno Hoes vanochtend. En dat rook niet naar restaurants. Maar vraag een chef-kok of hij zenuwachtig is voor de uitslag en hij haalt zijn schouders op. Chef-kok Margot Reuten, van restaurant Da Vinci in Maasbracht heeft er alles aan gedaan om „met alleen maar positiviteit” haar team „te laten knallen” en meer kan ze niet doen.

De Michelinsterren worden sinds 1933 uitgedeeld door de Franse Michelin-gids. Zo’n ster geeft een restaurant en zijn chef-kok prestige en klandizie, maar ook extra stress: hoe kun je de ster behouden? Maar mede door de opkomst van internet en sociale media, die het recenseren hebben gedemocratiseerd, is het gezag van de gids dalende. In Nederland is bovendien de laatste jaren het aantal sterren flink toegenomen, hetgeen inflatie in de hand werkt.

    • Monique Snoeijen