Ligt zeer goed in de Kamer

Nederland, Den Haag, 22 juni 2012 Presentatie kandidaten van D66 voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Portret van Stientje van Veldhoven , nummer 2 op de lijst. foto Hilz & Verhoeff
Nederland, Den Haag, 22 juni 2012 Presentatie kandidaten van D66 voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Portret van Stientje van Veldhoven , nummer 2 op de lijst. foto Hilz & Verhoeff hilz & verhoeff/Hollandse Hoogte

Stientje van Veldhoven is opgeschoven naar plek twee achter lijsttrekker Alexander Pechtold. Ze is tevens fractiesecretaris van D66. Van Veldhoven (39) ligt goed in de Kamer en krijgt daar veel voor elkaar. Tijdens het kabinet-Rutte 1 kreeg ze meer moties aangenomen dan enig ander Kamerlid, bleek in juli uit onderzoek van deze krant en de Universiteit van Amsterdam.

Onder het vorige kabinet deed Van Veldhoven onder meer klimaat en energie. Haar portefeuille is nu uitgebreid met verkeer en vervoer. Ze mag zich dus ook bezighouden met mediagevoelige onderwerpen als files, het winterweer op het spoor, en de onvrede over ProRail en NS.

Van Veldhoven was voor haar Kamerlidmaatschap onder meer zes jaar diplomaat bij de Europese Unie in Brussel. Ze is twee jaar achtereen, in 2011 en 2012, door Natuurmonumenten uitgeroepen tot groenste politica van Nederland.