‘Lekker knallen in onze eigen gymzaal’

Sam Vermeulen (16) is zanger van Palio SuperSpeed Donkey. Hun EP Wateramp werd vrijdag gepresenteerd in de gymzaal van het Barlaeus Gymnasium in A’dam.

Sam Vermeulen Foto Olivier Middendorp

,,Het was een thuiswedstrijd op onze eigen school. Ouders, familie, vrienden, klasgenoten en een paar mensen uit de muziekwereld. Erg veel reden om zenuwachtig te zijn hadden we niet. We hebben meegedaan aan de Popronde met optredens door heel Nederland. Daar zijn we alle problemen tegengekomen waar je als band tegenaan kunt lopen. Van een kapotte versterker worden wij niet meer nerveus.

„We werden aangekondigd met de grappige mededeling dat we een openbare gymles zouden geven. Zogenaamd om het niet mee te laten tellen voor de 35 optredens per jaar die we van de Arbeidsinspectie mogen doen. Drie van ons zijn zestien; alleen bassist Ruben moet dat nog worden. We wilden een bijzondere locatie. Geen voor de hand liggende plek als het bovenzaaltje van Paradiso.

„Onze platenmaatschappij TopNotch heeft een geweldige installatie voor ons neergezet zodat we echt konden knallen. We zijn een rockband maar we voelen ons thuis bij een hiphoplabel. De muziek van De Jeugd van Tegenwoordig en Dio vinden we net zo vet als Pixies en Pavement, de bands waar we het meest naar luisteren. Zelf ben ik hardrockfan. Dat is me door mijn pa met de paplepel ingegoten.

„Het voelde als het begin van iets groters. Volgend jaar staan we op Noorderslag en in de belangrijke popzalen. We vinden niet dat we er te jong voor zijn. Wel zijn we vastbesloten om school netjes af te maken. Ik moet nog twee en een half jaar. Door de ziekte van Pfeiffer ben ik vorig jaar blijven zitten.

„Bij ons hardste nummer Tobias ging het publiek helemaal los. Dat is het tofste wat er is, om te zien wat voor reactie je muziek losmaakt.”

Wateramp (TopNotch). Concerten 8/12 Underground Lelystad, 12/1 Noorderslag Groningen, doubleveeconcerts.nl