Kortkolom cultuur

Minder bezoekers op PAN dan vorig jaar

Amsterdam. Kunstbeurs PAN Amsterdam heeft dit jaar 46.600 bezoekers getrokken. Dat is minder dan de 51.600 kunstliefhebbers die vorig jaar naar de beurs in de RAI kwamen. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Van de topstukken was een stilleven van Willem Claesz. Heda al voor de beurs verkocht. Van een witmarmeren beeld van Rodin (waarde boven de 2 miljoen euro) en een strandgezicht van Jan van Goyen is niet bekend of ze zijn verkocht (NRC).

Gangnam Style best bekeken videoclip

Rotterdam. De clip van Gangnam Style is de meest bekeken video op Youtube aller tijden. Het filmpje van de Zuid-Koreaanse rapper PSY is zaterdag Justin Biebers video Baby voorbijgegaan. Gangnam Style is door meer dan 805 miljoen mensen bekeken, tegenover 803 miljoen voor Baby.

De Gangnam Style-clip is sinds deze zomer te zien op Youtube. Biebers video verscheen begin 2010 en vestigde die zomer het record. Het meisjesdiool ging op zijn beurt Lady Gaga's Bad Romance voorbij. (Novum)

Werk Christo in Abu Dhabi van 262 mln

Rotterdam. De Amerikaanse kunstenaar Christo wil in de woestijn van Abu Dhabi uit 140.000 gekleurde olievaten de grootste sculptuur ter wereld bouwen. Dat heeft hij in een gesprek met de Britse zondagskrant The Observer gezegd. Christo, bekend door het inpakken van grote gebouwen als Der Reichstag in Berlijn, zegt de koninklijke familie overtuigd te hebben om mee te werken. Geschatte bouwkosten van de Mastaba, die groter zal zijn dan de piramide van Giza, zijn 262 miljoen euro. (NRC)

Gouden Piramide Instituut Ecologie

Amsterdam. Het gebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is bekroond met de de Gouden Piramide 2012, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, 50.000 euro groot. De jury bekroonde het gebouw omdat de opdrachtgever een ‘nieuwe standaard wilde zetten voor duurzaam bouwen’. De architecten, Claus en Kaan, ontwierpen het gebouw volgens de principes van ‘cradle-to-cradle’. (NRC)