Kortkolom buitenland

Eta wil ontwapenen als Madrid wil praten

Madrid. De Baskische terreurgroep ETA heeft dit weekeinde gemeld dat ze bereid is tot ontwapening en opheffing als de regering met haar in gesprek wil. De sterk verzwakte groep houdt al bijna twee jaar een staakt-het-vuren in acht. De ETA wil vooral met Madrid praten over het dichterbij huis detineren van ETA-gevangenen, die veelal ver buiten Baskenland vastzitten. De regering herhaalde dit weekeinde haar eis dat ETA eerst de wapens inlevert en zich ontbindt, voordat er kan worden onderhandeld. (NRC)

Procedure vervroegde vrijlating Dutroux

Brussel. In België is de procedure begonnen voor een mogelijke vervroegde vrijlating van kindermoordenaar en verkrachter Marc Dutroux. Aan nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux is gevraagd om een vragenlijst in te vullen over de voorwaarden waaraan Dutroux zou moeten voldoen voor vervroegde vrijlating. Dutroux heeft zelf niet het initiatief genomen voor deze procedure, zegt zijn advocaat Ronny Baudewyn. „De eerste keer gaat dat automatisch.” Dutroux kan vanaf komend voorjaar vervroegd vrijkomen, maar volgens experts maakt hij geen kans. (NRC)

Activisten Suriname ontvangen kogelbrief

ROTTERDAM. De Surinaamse actiegroep ‘Jongeren tegen Amnestie’ heeft zaterdag een demonstratie afgelast, nadat voorzitter Sharona Lieuw On een dreigbrief met een kogel had ontvangen. Dit hebben Starnieuws en andere lokale media gemeld. De groep werd in april opgericht na de omstreden amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Bouterse. Ze wilden betogen tijdens de vergadering van Europarlementariërs en parlementsleden uit de zogenoemde ACP-landen. „Wij gaan op een ander tijdstip door”, zei Lieuw On. In de dreigbrief werd afgeraden demonstraties te houden. (NRC)

Machtstrijd UMP in Frankrijk gaat door

Parijs. Alain Juppé heeft dit weekeinde niet kunnen zorgen voor verzoening tussen de twee kandidaten die strijden om het leiderschap van de Franse centrum-rechtse partij UMP. „De voorwaarden voor bemiddeling ontbreken”, zei de oud-premier en topman van de partij via Twitter, na gesprekken met Jean-François Copé en François Fillon. Beide kandidaten haalden ongeveer de helft van de stemmen voor het leiderschap. Op de achtergrond speelt een richtingenstrijd. Fillon, premier onder Sarkozy, wil de partij meer naar het midden opschuiven. Copé zoekt de confrontatie met het extreem- rechtse Front National. (AP)

Massagraven ontdekt in noorden Mexico

Mexico-stad. De Mexicaanse autoriteiten hebben massagraven ontdekt met de lichamen van ten minste elf mensen in de noordelijke staat Chihuahua. De slachtoffers zouden zo’n twee jaar geleden zijn gedood, op het hoogtepunt van de drugsoorlog in de nabijgelegen grensstad Ciudad Juárez. Gisteren werd daarnaast de vondst bekendgemaakt van acht recente doden langs een weg in Chihuahua. (AP)