Koen Verweij rekent op mijl af met gevestigde orde

Winner Koen Verweij of Netherlands skates during the men's 1500 meter race at the ISU World Cup Speed Skating in the Kolomna Speedskating Center, 100 kilometers (62 miles) southeast of Moscow, Sunday, Nov. 25, 2012. (AP Photo/Mikhail Metzel)
Winner Koen Verweij of Netherlands skates during the men's 1500 meter race at the ISU World Cup Speed Skating in the Kolomna Speedskating Center, 100 kilometers (62 miles) southeast of Moscow, Sunday, Nov. 25, 2012. (AP Photo/Mikhail Metzel)

Lachend keek winnaar Koen Verweij om zich heen, naar de Belg Bart Swings (zilver) en de Amerikaan Brian Hansen (brons). Wie had dit erepodium voorspeld, na de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in het Russische Kolomna? „Een goede race, maar geen uitschieter”, luidde de nuchtere reactie van Verweij na zijn winnende tijd van 1.45,56. Daarna daagde het besef van de aparte dimensie van zijn eerste wereldbekerzege. „Ik laat hier voor mezelf zien dat ik de beste ben van de hele wereld”, zei hij voor de camera’s van de NOS. „Hier train je zo hard voor. Ik hoop dit op de Olympische Spelen in Sotsji [2014] ook te doen.”

Hoe groot was het contrast tussen de nieuwe winnaar Verweij (22) en de voormalige heerser op de mijl, Shani Davis. De Amerikaan, sinds 2005 al zestien keer winnaar van een wereldbekerwedstrijd op deze afstand, keerde na een liesblessure in Kolomna terug met een tegenvallende tiende plaats (1.46,46). Zoals ook de laatste twee wereldkampioenen – Håvard Bøkko (vijfde) en Denny Morrison (negentiende) – niet meededen om de winst. „Alle kampioenen stonden hier aan de start”, sprak Verweij. Nou goed dan, Stefan Groothuis en olympisch kampioen Mark Tuitert deden niet mee. „Van iedereen die wel meedeed was ik de sterkste.”

Vorige week won zijn ploeggenoot Maurice Vriend (nu zesde) sensationeel de 1.500 meter bij zijn wereldbekerdebuut in Thialf. Gisteren toonde Verweij dat zijn snelste tijd bij de NK afstanden geen toevalstreffer was. Hoewel hij wegens een foute wissel werd gediskwalificeerd, besloot schaatsbond KNSB hem toch aan te wijzen voor de eerste wereldbekerwedstrijden. „Drie van de vier 1.500 meters die ik dit seizoen reed, gingen goed”, zei Verweij, vorige week in Thialf nog tiende. „Ik kan nog beter.”

Vol bravoure wees de nummer drie van het WK allround van vorig seizoen na de finish naar de lege plekken voor sponsorlogo’s op zijn pak. De schaatsers van de sponsorloze ploeg van coach Jan van Veen blijken dit seizoen voorlopig de nieuwe heersers op de mijl. Ook de Belg Swings (21) verraste met zijn eerste internationale schaatsmedaille. Zilver op de mijl, in een nieuw Belgisch record van 1.45,77. De meervoudig wereldkampioen skeeleren lijkt ook op het ijs klaar voor de laatste stap naar de top. Net als de nummer drie, de 22-jarige Amerikaan Hansen.

In Kolomna werd de gevestigde orde niet alleen bij de mannen verslagen op de 1.500 meter. Marrit Leenstra versloeg op de mijl in een rechtstreeks gevecht Christine Nesbitt, vorig seizoen bijna onverslaanbaar op de middenafstanden. Leenstra, ploeggenoot van Verweij, verloor vorige week net van de Canadese. Ze won voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd op de 1.500.