Koen Verweij is (één dag) snelste op de schaatsmijl

Schaatser Koen Verweij won in het prachtige ijspaleis in het Russische Kolomna zijn eerste 1.500 meter om de wereldbeker. „Een goede race maar geen uitschieter.”

Winner Koen Verweij of Netherlands, left, skates during the men's 1500 meter race at the ISU World Cup Speed Skating in the Kolomna Speedskating Center, 100 kilometers (62 miles) southeast of Moscow, Sunday, Nov. 25, 2012. (AP Photo/Mikhail Metzel)
Winner Koen Verweij of Netherlands, left, skates during the men's 1500 meter race at the ISU World Cup Speed Skating in the Kolomna Speedskating Center, 100 kilometers (62 miles) southeast of Moscow, Sunday, Nov. 25, 2012. (AP Photo/Mikhail Metzel)

Lachend keek winnaar Koen Verweij naar rechts en links, naar de Belg Bart Swings (zilver) en de Amerikaan Brian Hansen (brons). Wie had dit erepodium voorspeld, na de 1.500 meter bij de wereldbeker in het Russische Kolomna?

„Een goede race maar geen uitschieter”, luidde even daarvoor de nuchtere reactie van Verweij na zijn winnende tijd van 1.45,56. Pas na een paar vragen voor de camera’s van de NOS daagde het besef van de aparte dimensie van zijn eerste wereldbekerzege. „Ik laat hier voor mezelf zien dat ik de beste ben van de hele wereld. Daarmee bewijs je jezelf iets heel groots. Hier train je zo hard voor. Ik hoop dit op de Olympische Spelen ook te doen.”

Hoe groot was het contrast tussen de nieuwe winnaar Verweij (22) en de voormalige heerser op de mijl, Shani Davis. De Amerikaan, sinds 2005 al zestien keer winnaar van een wereldbekerwedstrijd op deze afstand, keerde bij de tweede wedstrijd van dit seizoen terug na een liesblessure met een tegenvallende tiende plaats (1.46,46). Zoals ook de laatste twee wereldkampioenen Håvard Bøkko (vijfde) en Denny Morrison (negentiende) niet konden meespelen om de winst. „Van iedereen die meedeed was ik de sterkste”, aldus Verweij.

Vorige week won zijn ploeggenoot Maurice Vriend (nu zesde) heel verrassend de 1.500 meter bij zijn wereldbekerdebuut in Thialf. Gisteren toonde Verweij dat zijn snelste tijd bij de NK afstanden geen toevalstreffer was geweest. Hoewel hij toen wegens een foute wissel werd gediskwalificeerd, besloot schaatsbond KNSB hem toch aan te wijzen voor de eerste wereldbekerwedstrijden. „Drie van de vier 1.500 meters die ik dit seizoen reed gingen goed”, sprak Verweij, vorige week in Thialf slechts tiende. „Maar ik kan nog beter.”

Vol bravoure wees de nummer drie van de WK allround van vorig jaar na de finish in Kolomna naar de lege logoplekken op zijn pak. De schaatsers van de sponsorloze ploeg van coach Jan van Veen blijken dit seizoen voorlopig de nieuwe heersers op de mijl. Ook de Belg Swings (21) verraste met zijn eerste internationale schaatsmedaille. Zilver op de 1.500 meter, in een nieuw Belgisch record van 1.45,77. De meervoudig wereldkampioen skeeleren lijkt ook op het ijs klaar voor de laatste stap naar de top. Net zoals de nummer drie, de 22-jarige Amerikaan Hansen.

Op de razendsnelle baan van het prachtige ijspaleis in Kolomna – coaches spraken van rugwind door de ventilatieroosters – kreeg de gevestigde orde niet alleen klop op de 1.500 meter bij de mannen. Bij de vrouwen rekende Marrit Leenstra op de schaatsmijl in een duel overtuigend af met Christine Nesbitt, vorig seizoen nagenoeg onverslaanbaar op de middenafstanden.

Leenstra, ploeggenoot van Verweij en Vriend, verloor vorige week in Heerenveen nog net van de Canadese. Toen ging de strijd 700 meter lang precies gelijk op, maar gaf de kracht en ervaring van Nesbitt in de tweede helft de doorslag. Op het glij-ijs van Kolomna maakte flyer Leenstra uitstekend gebruik van haar superieure techniek. Na twee rondjes begon de Friezin in te lopen op Nesbitt, om in de laatste binnenbocht genadeloos toe te slaan. Haar 1.55,03 was de snelste seizoenstijd. Nesbitt (1.56,16) moest ook de verrassend sterke Russin Jekaterina Sjikhova (1.55,52) nog voor zich dulden.

Bij afwezigheid van de zieke olympisch kampioen Ireen Wüst won Leenstra voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd op de mijl. „Super, ik weet niet wat ik moet zeggen”, reageerde ze na afloop bij de NOS. „Het ging lekker, maar ik dacht eerst dat Nesbitt niet zo goed reed. ‘Het zal toch niet dat er eentje sneller is’, dacht ik. Maar dan kom je over de streep en heb je de snelste tijd. Anderhalve seconde sneller dan vorige week.” Ze had een mentale barrière doorbroken met winst op Nesbitt.

Ook op de drie kilometer kwam de gevestigde orde tekort. Martina Sáblíková, vorig jaar ongeslagen, versloeg wel gedecideerd Stephanie Beckert in een rechtstreeks duel. Maar haar 4.02,46 bleek langzamer dan de tijd van Claudia Pechstein, die in 4.02,31 verrassend haar eerste wereldbekerwedstrijd op de drie kilometer won sinds 2005. De 40-jarige Duitse was ook sneller dan Marije Joling, die in 4.03,90 voor het eerst een wereldbekermedaille haalde (brons).

Naast alle verrassende nieuwe winnaars was Sven Kramer voor de twintigste keer de sterkste op de vijf kilometer. Al zette ploeggenoot Jan Blokhuijsen in de rit vóór hem een ijzersterke tijd van 6.11,97 (persoonlijk record) op de klok. Kramer, in het voorseizoen geplaagd door een rugblessure, liet met een reeks rondjes van ‘lage 29’ers’ tegenstander Jorrit Bergsma kansloos en kwam uit op 6.10,62. Als enige schaatser verbeterde hij in Kolomna een baanrecord, dat hij zelf bij de EK in 2008 had gereden. Steeds opnieuw jezelf blijven verslaan: Davis, Nesbitt en Sáblíková weten hoe moeilijk dat is.