Klimaattop in Qatar van start - ‘verwacht geen doorbraak’

FILE - In this Wednesday, Nov. 20, 2012 file photo, conference flags are displayed ahead of the Doha Climate Change Conference, in Doha, Qatar, Wednesday, Nov. 20, 2012. The eighteenth session of the Conference of the Parties (COP 18) will take place from Monday, Nov. 26 to Friday, Dec. 6, 2012.(AP Photo/Osama Faisal, File)
FILE - In this Wednesday, Nov. 20, 2012 file photo, conference flags are displayed ahead of the Doha Climate Change Conference, in Doha, Qatar, Wednesday, Nov. 20, 2012. The eighteenth session of the Conference of the Parties (COP 18) will take place from Monday, Nov. 26 to Friday, Dec. 6, 2012.(AP Photo/Osama Faisal, File) Doha is er klaar voor. Foto AP / Osama Faisal

In Doha, de hoofdstad van Qatar, zijn vandaag de gesprekken over verlenging van het Kyoto-protocol, het klimaatverdrag van de Verenigde Naties, van start gegaan.

Onderhandelaars uit bijna tweehonderd landen zijn bijeengekomen om manieren te bespreken om de opwarming van de aarde tegen te gaan en arme landen te helpen zich aan te passen aan veranderende klimaatomstandigheden. Al twee decennia wordt erover gepraat, maar gesprekken hebben nog altijd niet geleid tot minder uitstoot van broeikasgassen.

De verwachtingen van de conferentie, die twee weken duurt, zijn niet hooggespannen. Het Kyoto-protocol, het enige internationale verdrag, loopt aan het eind van dit jaar af en de EU heeft weliswaar ingestemd met een verlenging, maar het heeft zijn betekenis verloren, nu de meeste landen er geen vervolg aan willen geven.

‘Verwacht geen doorbraak’

Klimaatredacteur Paul Luttikhuis verwacht weinig spannends:

“Op de klimaattop van vorig jaar, in het Zuid-Afrikaanse Durban, is afgesproken dat de partijen het voor 2015 eens moeten zijn over een nieuw verdrag, dat dan in 2020 in werking zou moeten treden. Met andere woorden: ze hebben nog drie jaar en daarom worden afspraken pas ergens in 2014 verwacht. De zorgen zijn er, maar daar blijft het ook bij. De kans op een doorbraak in Doha is dan ook heel klein. Ik verwacht eigenlijk helemaal geen afspraken over de grote bulk.”

‘Doha is opmerkelijke keuze’

Over doelstellingen, zowel op het gebied van de vereiste CO2-reductie als van de noodzakelijke financiering van het klimaatbeleid, zijn de partijen het wel ongeveer eens, maar niet over wie ervoor moet opdraaien, aldus Luttikhuis.

“De keuze voor Doha is opmerkelijk, want de bewoners van Qatar hebben wereldwijd de hoogste uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking: 55,4 ton per jaar, ruim vijf keer zoveel als in Nederland.”

‘Veel voor nodig om VS mee te krijgen’

Staatssecretaris Mansveld van Milieu heeft goede hoop. Tegenover de NOS zegt ze:

“We zullen in overleg moeten, het is niet eenvoudig om alle landen op één lijn te krijgen. De VN is het enige podium om op dat gebied vooruit te komen. [...] Er zal veel overtuigen en verleiden voor nodig zijn om de VS mee te krijgen.”

‘Europa zit in diepe winterslaap wat klimaatbeleid betreft’

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout neemt als enige Nederlandse Europarlementariër deel aan de klimaattop in Doha.

“Europa zit wat klimaatbeleid betreft in een diepe winterslaap. Het Europarlement stelt dat een hogere doelen in ons eigen economisch belang zijn. [...] Zonder onmiddellijke actie leven we aan het eind van deze eeuw in een wereld die minstens vier graden warmer is. We moeten ons behoeden voor extreem weer dat vooral de armste bevolkingen ter wereld het brood uit de mond stoot.” - Eickhout

Lees de komende weken meer over de klimaattop in Doha op ons Klimaatblog.